Супичка – пътеводител на новака в кухнята

2
Добави коментар
gischo
gischo

Макар и по-характерен за средиземноморската кухня, патладжанът, познат още и като син домат има своето запазено място и на българската трапеза. Едно от най-важните му и любими превъплъщения е популярната лятна салата или разядка – кьопоолу. Подобно на много други рецепти, които претендират да са български и кьопоолу се приготвя във варианти с малки разлики в националните кухни на балканските държави. Рецептите за приготвяне на българското кьопоолу са много – със или без домат, с печени за жар или печени във фурна зеленчуци, само от патладжан и чесън, или пък без никакъв чесън. Предложената тук рецепта може да бъде наречена класическа рецепта за приготвяне на кьопоолу.
Кьопоолу
Необходимите продукти за кьопоолу:

1. 2 патладжана
2. 4 чушки / пиперки
3. 1 домат
4. 3-4 скилидки чесън
5. сол и олио / зехтин

Необходимо време за приготвяне:
30 минути за печене за зеленчуците
10 минути за приготвяне

4 Порции

Кьопоолу
Рецептата за кьопоолу в две стъпки:

1.
Класическият начин за приготвяне на кьопоолу е да изпечете патладжана, чушките и домата на жар. Безспорно така кьопоолуто става най-вкусно. Но за жалост малко от нас имат възможността да приготвят и пържолите, и зеленчуците на жар всеки път, когато ни се хапва. Затова не е фатално изпечете зеленчуците и във фурната. Ако печете зеленчуците във фурната ги сложете в тава и ги печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, като след  като се изпекат от едната страна ги обърнете, за да се изпекат и от другата.

2.
След като изпечете зеленчуците ги почистете от люспите и дръжките. Нарежете ги на едри парчета и заедно с почистените скилидки чесън, още докато са топли ги счукайте в дървено хаванче до получаване на каша. Добавете ½ чаена лъжица сол и 2 супени лъжици олио или зехтин и разбъркайте добре, за да може вашето кьопоолу да се овкуси добре. Ако нямате дървено хаванче няма проблем да приготвите кьопоолуто и като нарежете печените зеленчуци и чесъна на много дребни парченца и след това овкусите.

Кьопоолу
Рецептата за кьопоолу е изпълнена!

Кьопоолуто е задължително за лятното меню. Лятното меню е пълно в вкусни, лесни и бързи зеленчукови ястия. В главните роли освен патладжанът влизат печените чушки и тиквичките. Ако и вие сте любители на тези зеленчуци не пропускайте да пробвате рецептата за тиквички с ориз на фурна, рецептата за печени чушки с доматен сос или пък рецептата за печени чушки със сирене и яйца. Всички тези рецепти са подходящи за всеки начинаещ готвач, както и за тези от вас, които нямат много време за готвене.

ДОБЪР АПЕТИТ!