Героите на нашето време

1
Добави коментар
Aardwolf
Aardwolf

Кои са героите на нашето време? С какво са герои? Какво са постигнали, за да бъдат такива?

Ако пречупим гледната точка на тези въпроси, дали не е възможно да кажем, че тези герои можем да ги обобщим в съвременното понятие „поп фолк“? Както до неотдавна безспорно се приемаше, че великите личности на България са Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и много други, по същия начин днес за подрастващото население идоли са личности като Азис, Тони Стораро, Галена и т.н. Идоли, на които младите все повече се стремят да подражават. 14 годишните не смятат, че е нужно да знаят какъв е приносът на Левски за освобождението ни, нито пък кога е роден. В най-добрия случай можем да чуем отговора, че това е легендарен български футболен клуб, родил се през 1914 г. Но е недопустимо да не знаят последната песен, която кралицата Андреа е записала и в която пее за сексуалната си незадоволеност от своето гадже и напук на това ще му изневери за да се почувства щастлива. Или пък да покаже гордостта си от красивото си тяло и да се снима в порно клип.

Ето такива са днес героите, революционерите за огромна част от младото поколение. Да, революционерите, те правят революция в музиката, осъвременявайки традиционната фоклорна музика в достъпен за младите хора вариант. Може би за тази революция трябва да се изпише повече възхвалителна литература от тази за Социалистическата революция през 1917. Истинска патриотичност е да откраднеш мелодията на някоя турска песен и да сложиш български текст на нея, а след това да твърдиш, че правиш съвременна българска фолклорна музика. Нима не са герои братята роми, които изпяха песента „Птичи грип“? Именно те спасиха населението от болестта, като създадоха песента и по този начин още отрано предупредиха българите да се пазят от вируса. Та дори много млади хора се образоваха и в медицината – научиха химическия състав на болестта – H5N1. Но за да покажем, че тези истински герои в областта на музиката не са тематично ограничени, време е да изключим алармата, която Малина, Емилия и Галена предварително са включили и да се отдадем страстно на съседа. Него разбира се виждаме за пръв път и тотално забравяме, че сме отишли само за да го помолим за сол. Няма толкова голяма мярка с която да измерим героичността на тези борци в областта на културата.

Интересно е с какво можем да асоциираме думата „герой“ – кръв, укриване, саможертва. И трите можем да ги причислим към поп-фолк изпълнителите – всеки ден четем вестници как Преслава се е разплакала след порязване с нож докато е рязала киселото зеле на гаджето си. А нима укриването на доходи не е присъщо на всякакви азисовци? А може ли някой да отрече факта, че е истинска саможертва подлагането на операция за присаждане на силикон в собствените гърди? Все още ли не вярвате, че Революционната организация „Планета Пайнер“ не е съставена от истински герои?

Полагане на венци; Снимка: http://e-svilengrad.com

Предлагаме ви да прочетете още

Героите на нашето време

1 глас, 5.00 средна оценка (95% рейтинг)