НАДУПЕНА БАНИЦА С ГОТОВИ КОРИ

10
Добави коментар
mm22
mm22

           Когато бях още прясна, прясна снаха първата закуска, която ми направи свекърва ми бе баница от готови кори, която още помня колко хубаво бе приготвена и винаги й повтарям, че каквито и баници да направя няма да я стигна. Тя пък все ми разказва стане ли на въпрос за това, как свекър ми също така й правел той баници в началото на съвместният им живот:)

           Повлияна от стремежа да постигна тази въздушност на готовата баница, която винаги ще остане в спомените ми, търсейки начина попаднах на рецептата на една дама от групата „Нашите вкусотийки“ във ФБ, която ме изуми!!! Не бях чувала и виждала да се прилага такъв подход при правенето на баниците, а се оказа и доста ефективен. Поинтересувах се още по въпроса и разбрах, че от време оно се практикува този метод в баничарството, но не всеки го знае. Реших и аз да ви представя тази магия за да спомогна за разпространяването му сред тези, които са фенове като мен:)

             Необходими продукти:

             1 пакет кори за баница

             4-5 яйца

             50гр. краве масло

             50 гр. олио

             250мл. газирана вода

             около 300 гр. твърдо бяло сирене

               Намажете една средно голяма тава с малко олио по дъното и започнете да редите три кори за баница една върху друга, шепа натрошено сирене, пак три кори за баница и шепа сирене и така до изчерпване на корите, като завършите с последните три кори отгоре. После нарежете с остър нож баницата на квадрати. За да ви станат равномерни квадратите почнете да режете първо като прокарате мислена линия през средата на тавата и сетне режете равномерни ленти първо от ляво и после от дясно на тази линия.

                 Сега сложете на котлона удобен за вас съд с дръжка, в който да подгреете олиото и кравето масло, но внимавайте не бива да запуши, защото после цялата баница ще ви замирише на изгоряло:) Казвам го не на шега, защото кравето масло много бързо изгаря при термична обработка, затова го и примесваме с малко олио.

Следва да залеем с маслената смес баницата по прорезите като се стремим хубаво да проникне навсякъде, където сме прорязали с ножа.

Накрая разбиваме яйцата, доливаме им газираната вода и с тях заливаме цялата баница да покрие течността навсякъде.

 Хубаво е с помощта на една лъжица да подвием крайчетата на корите по ръба навътре за да не остават да стърчат и да прегорят при печенето и да придобие баницата ни по-хубав вид:-)

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35-40 минути до получаването на златист загар.

По време на печенето баницата се надува и добре би било да си остане така, но рядко се получава с готовите кори, от където идва и липсата на въздушност после при разрязването й. В повечето случай при мен се получаваше едно вглетяване, което разваляше удоволствието от вкуса, защото всеизвестен е факта, че стомахът ни се пълни с храната, но мозъкът ни се храни чрез очите ни:-)

Ето дойде ред да ви разкрия и тайната на този чудесен метод за правене на баници. Малко ще се стори на младите домакини като форма на висш пилотаж, но нали все някога малките пиленца трябва да се научат да летят, затова нека да полетим:-)

Предварително си поставяме на плота или на масата, на която работим четири панички или четири други съда, бурканчета например, на равни разстояния една от друга, така че да можем да обърнем опечената баница с тавата върху тях и тя да стои стабилно отгоре им, докато се задушава под кърпа. Нагледно става така:

Завиваме с кърпа отгоре и оставяме да се позадуши за около 20 – тина минути под нея. Не се плашете баницата няма да изпадне от тавата, обикновено най-долната кора леко е залепнала за тавата при печенето и няма да позволи да се случи това, освен ако тавата ви не е тефлонова разбира се. В такъв случай този номер няма да стане:-)

Идва ред да си обърнем тавата обратно, да си нарежем парченцата, да си напълним чинийките и да си хапнем сладко, сладко:-)

Опитайте може и да полетите като мен!