Внимание: Умна блондинка!

4
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Срещнахме се с младата актриса Рая Пеева в средата на лятото, за да си говорим за театър, готини филми, медитация, бабини хитрини и перфектното русо.

Рая Пеева получи „Икар“ за дебют с ролята на Алис в „Отблизо“ от Патрик Марбър, режисьор Здравко Митков, който гледахме в камерен театър „Възраждане“, а ако си пропуснал, имаш шанс да видиш представлението на тазгодишното издание на „Аполония“ в Созопол на 5 септември. 

С нетърпение очакваме да видим 22-годишната актриса и във филма на Жоро Костов „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела“ в ролята на Блондинката, където си партнира с Ивайло Захариев, Пламен Великов, Георги Кадурин, Асен Блатечки, Тодор Доцев, Естер Симеони, Владо Въргала, Дичо, Део, Деян Донков, Цветан Николов, Филипа Балдева, музикантите от „Акага“, Братя Мангасариян, проф. Илия Добрев и други. 

Какво е усещането да спечелиш „Икар“ за дебют, знаейки, че това е награда, която се печели веднъж в живота?

Приятно е. Това е голямо признание. Да имаш награда е страхотно, но тя сама по себе си е нищо. В Америка например, ако получиш награда, започват да валят предложения. Започваш да играеш и да снимаш с много по-висок хонорар и т.н. В България не е така. Общо взето тази награда просто промени интериора в стаята ми, но аз се чувствам много добре след нея.

Сега обаче излиза филмът „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела“ с твое участие. Коя е голямата ти страст всъщност – театърът или киното?

Театърът. Ролята, в която предстои да ме видят зрителите, не е мечтаната ми роля в киното. Може би искам нещо по-голямо.

Какво е общото между теб и героинята ти във филма?

И двете обичаме да се забавляваме с приятели. И аз като малка се карах с родителите си за излизанията вечер. Имаме и еднаква визия.

Има ли клише за блондинките, на което отговаряш?

Не.

Как изглежда перфектното русо?

Естественото.

Как протича лятото ти?

Постоянно давам интервюта, така че, има раздвижване. Снимаме един филм на Петър Одаджиев, в който имам малка роличка. След това заминавам за Кара дере с палатка и общо взето се отправям накъдето ме отвее вятърът, ще медитирам.

Кое е готиното на София през лятото?

Че няма много хора.

Имаш ли любими места?

Много обичам улица „Шишман“ и изобщо малките улички на София. Народният театър, „Раковска“ – улицата на театрите, тротоарът пред НАТФИЗ.

Как купонясваш?

С приятели. С готина музика, на готино място, с хора, които не са претенциозни относно вида си. Не харесвам шумните заведения, а по-скоро по-мъничките с по-истински хора в тях.

Например?

Бара на „Кристал“. Там е много приятно. Обичам „Хамбара“ през зимата, а останалите ми любими са на морето.

Би ли се снимала в чужбина?

Да!

Предпочитания?

Европейско кино. Американското кино не ми допада толкова много – имат много пари, правят скъпи филми, но повечето нямат смисъл. Не мога да говоря за всички, естествено, има и много добри.

Последният готин филм, който гледа?

„Персона“ на Бергман.

А какво слушаш напоследък?

Radiohead, любимата ми група.

Занимавала си се и с музика…

Да, баща ми е музикант – Пейо Пеев от група „Спринт“. Ходила съм на солфеж, осем години съм свирила на пиано, пяла съм, учила съм се да свиря на барабани…

А как се ориентира към театъра и киното?

Майка ми е актриса – Красимира Демирова. От малка съм ходила по множество нейни репетииции и оттогава ме удари, че и аз трябва да стана актриса. Нямаше как да не се случи. Това е страстта ми. 

„Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела“ излиза на 14 септември, а къде може да те видим до края на годината?

Сезонът в театър „Възраждане“ приключи, но представлението ще участва на „Аполония“ на 5 септември. Ще се върна само за концерта на „Ред Хот Чили Пепърс“.

А какво ще кажеш за фестивалите и партитата това лято?

Бях на Elevation, пропуснах Spirit of Burgas, заради ангажиментите си в София. Преди време слушах хаус и посещавах „Метрополис“ и подобни партита редовно, но вече не.

Би ли се снимала в сериал?

Зависи от формата и сценария. Има много пошли сценарии, които могат само да ти употребят лицето и накрая да те запомнят като „момичето от сериала“, а не като „актрисата, която ме впечатли на сцената“.

От тези, които гледахме напоследък, кой те впечатли най-силно?

„Под прикритие“. Той ми допадна най-много. Беше на най-високо ниво.

Как да убедим българите да ходят повече на театър?

Аз често ходя на театър и съм щастлива, че залите са пълни. Има една групичка от хора, които посещават театрите редовно, но българската публика обича да се смее на представление. Тя не може да гледа драма.

Според мен ходенето на театър са два часа в живота, които биха могли да ти отговорят на много въпроси, ако търсиш някакви отговори. То е безценно.

Изглеждаш страхотно, как поддържаш външния си вид? Имаш ли тайни, бабини трикове?

Обичам да съм по-естествена. Не обичам много грим. Не вярвам, че външната красота е най-важното нещо. Достоевски е казал: „Красотата ще спаси света“ и това е вярно. Не се поддържам по по-особен начин. Използвам „Бочко“, сапун от един лев за овлажняване, който наистина много добре се грижи за кожата.

Другото е алое вера – гледам си на терасата и от време на време си правя маска на лицето или ръцете. А и пия бъз, но не като сок, а на малки топченца преди ядене. Чела съм, че Петър Дънов го смята за много здравословно.

Задължително ще пробваме някой от съветите ти. Благодарим ти, беше много приятно! Успех!

Благодаря!