Барозу открива древна Сердика

2
Добави коментар
yApple

София. Главната улица на древна Сердика, най-голямата в света римска мозайка, водопровод от олово и църква от III век под джамията в София. Това ще са само част от находките, които ще могат да видят столичани и гостите на София след 31 август. Тогава ще бъде завършен първият етап от античен комплекс „Сердика“ – Ларгото между сградите на Министерски съвет, Президентството, Партийния дом и църквата „Св. Петка Самарджийска“. Специално за церемонията ще пристигне председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Отварянето на Ларгото съвпада с откриването на новата линия на метрото до Черни връх. Няколко дни по-рано ще бъде отворен за пешеходци и площад „Независимост“, като ламаринените заграждения ще бъдат премахнати, а преминаващите ще могат да наблюдават през стъклени заграждения работата на археолозите по останалите части от комплекс „Сердика“, съобщи министърът на културата Вежди Рашидов. Той инспектира работата и не скри радостта си от видяното. И се похвали, че „вече имаме главен археолог – Симеон Дянков“.

„Това значи, че има отношение към това, което става. Казвам го като една шега, но в тази шега има много истина“, каза още културният министър и допълни, че благодарение на сегашното правителство през последните 3 години за археология се говори в цяла България. Въпреки че Ларгото ще бъде открито, археолозите ще продължат да работят по реставрацията и консервацията на разкопките. Пътуващите и туристите ще могат да наблюдават разкопките през специални стъклени прегради.

„Да пуснем народа да го види. Както премиерът е казал: За нас народът е важен, а след това БСП. Малко и аз пропаганда да ударя, въпреки че съм безпартиен“, пошегува се Рашидов. Министърът прогнозира, че бъдещето на България е в модерно земеделие и културен туризъм. Той посочи, че колегата му в Турция е споделил, че в бюджета му влизат 23 млрд. от културен туризъм. Рашидов не скри, че дълго време е трябвало да обяснява, че инвестираните в археология пари се връщат. Той даде за пример скорошното му посещение в Помпей. Министърът дал 10 евро за билет, но оставил още 120 за подаръци, сувенири и обяд. „Билетът е поводът, а целият кръг, като оставиш пари в една държава, това са капитали.

Тук кафе ще пият и минерална вода…“, обясни Рашидов как може да се печели от археология. Той например купил за 10 евро и подарък играчка прасенце, което да занесе на заседанието на Министерски съвет. „Викам, я да го взема, много е хубаво, на Министерски съвет като ме пита Бойко – грух, грух. Закачка да има“, обясни министърът. Но допълни, че внучките му харесали играчката и я взели. Пълното завършване на античния комплекс ще е през юли 2013 г., когато ще бъдат приключени и разкопките пред ЦУМ.