Моите пътувания в снимки

69
Добави коментар
Maravillosa
Maravillosa

Флоренция е приказна по всяко време на годината, дори и през февруари. Ние бяхме само за два дни и те са напълно достатъчни да се обиколи историческия център, но не и да се насладиш на града. Хотелът ни беше само на една пресечка от Дуомото и беше прекрасно да живеем макар и временно в центъра на този прекрасен град.

Катедралата Санта Мария дел Фиоре е четвърта по големина в света. Интересното е, че куполът, проектиран от Филипо Брунелески, е издигнат без поддържащо скеле. Той измисля начин как камъните на арките сами да се поддържат по време на строежа . По-късно Микеланджело използва същата идея за издигане на още по-големият купол на базиликата Свети Петър в Рим.

От където и да се опита  човек  да снима катедралата, не може да я обхване цялата. Камбанарията на Джото, която е част от нея, също се издига величествено отпред.

Непосредствено пред катедралата се намира Флорентинския Баптистерий – това е постройка, в която през Средновековието са кръщавали гражданите на Фолренция. Сградата е осмоъгална и има три входа. 

Най-известни са източните порти или наричани още „Вратите на Рая“, които са позлатени. На тях са представени библейски сюжети от Стария завет.  

Накъдето и да тръгнехме да се разхождахме все попадахме на интересни места и площади.

Piazza Santissima Annunziata 

Катедралата се издига внушително над тесните улички.

Разходката ни отведе  до базиликата Santa Croce на Piazza Santa Croce. Базиликата е гробница на много известни италиански личности като Галилео Галилей, Макиавели, Росини, Данте Алигери и други.

Piazza Santa Croce

Решихме да отскочим до отсрещния бряг на реката и да се качим до Piazza Michelangelo, за да видим Флоренция от високо.

Отсреща – закрития мост Ponte Vecchio

Изкачването е малко изморително, 

но гледката напълно си заслужаваше…

Всъщност най-прекрасната гледка на Флоренция от високо е безплатна и е именно от тук! Освен това, по сведение на читател на блога, тук се намира и единственият безплатен паркинг в центъра на Флоренция :-)!

На връщане решихме да минем по самият мост Ponte Vecchio. Над моста се вижда част от коридора Вазари, който свързва Palazzo Vecchio с Palazzo Pitti от другата страна на реката.

Ponte Vecchio е известен в наши дни с многото бижутерски магазини, които се намират на него. В миналото тези магазини са били обитавани от месари и занятчии, но те били изгонени от тогавашният херцог зарди миризмата и замърсяването на реката.

По средата на моста се намира бюста на Бенвенуто Челини – италиански скулптор и златар. 

Съвсем близо до Понте Векио има пазар, пред който има статуя на едно пресенце наречено Porcelino. Има поверие, че ако го докоснеш и пуснеш паричка в устата му и тя падне в решетката, ще бъдеш щастлив и богат :-)!

Palazzo Vecchio на Piazza della Signoria

Piazza della Signoria е истински музей на открито.

Паметник на Козимо Медичи

Фонтана на Нептун

Статуята на „Давид“ на Микеланджело или по точно нейното копие – оригиналът се намира в галерия „Академия“.

Статуята „Херкулес и Как“ 

Loggia dei Lanzi – галерия със скулптури на открито

Статуя „Персей с главата на Медуза“ на Челини

Basillica Santa Maria Novella

Има и такива екземпляри 🙂

Piazza della Repubblica

Palazzo Pitti

От Болоня до Флоренция лесно се достига с влак. Има два вида влакове  – бързи и регионални (по-евтини и съответно по-бавни, нещо като нашите пътнически). Първите стигат за 37 минути и цената им е 24 евро, а вторите за 1час и 04 мин. и цената им е 10.50 евро. Има една малка подробност, а тя е, че регионалните не спират на централната гара  Firenze S. M. Novella, а на малко по-отдалечената Firanze Rifredi. От там на всеки 10 минути има влак до  Firenze S. M. Novella,  който струва само 1.40 евро и стига за около 5 минути. Така че според мен упражнението напълно си заслужава и ако не бърза човек защо да не спести 12 евро :-)! Винаги преди да пътувам в Италия си правя справка за цените и разписанието на влаковете в сайта на Trenitalia . Гледам, че отскоро е променен и може да се видят цените с месеци напред, както и че са разделени на 3 групи (super economy, economy, base) и съответно, ако от сега се закупят предварително билети за септември за бърз влак, тарифа super economy, цената излиза колкото с регионалния!

Ако пътувате с Wizz air, самолетът ви тръгва от летище Форли. До там също има два начина да се придвижите с влак –  с бързия влак, който минава през Болоня и съответно се прекачвате там, срещу около 30 евро (1 час и половина) или пък отново с регионалния влак, но през гара Фаенца (8.15 евро) и от там се хваща влакът за Форли (2 евро) – общо пътуването е около 2 часа. От гарата до летището най-добре е да се хване такси , защото автобусите не са много на често!

P.S. Към днешна дата (април 2013 г.) Wizz air вече не кацат на летище Форли, а на Guglielmo Marconi (летището на Болоня)!