Подмолните крачки на диктатурата

8
Добави коментар
bobanac
bobanac

Най-големият проблем на света е, че всички си представят злото зрелищно и със специфекти и взривове като в холивудски блокбастър. А съвсем не е така. Природата на злото е банална, тиха и ежедневна и заради това голямото осъществяване на злодеяние много често е изненадващо и шокиращо. А после се оказва, че никой нищо не е подозирал, въпреки че тихите и дребни признаци през цялото време са били налице.

В политиката също е така. Злото никога не се самообявава като зло. Но започва да действа с бавни и подмолни крачки, за да унищожи всяко нормално разбиране за представителност, общество и публична дискусия.

От новата формация ГОРД вчера се оплакаха, че властта тотално саботира техните опити за срещи с хората и описаха два случая, които могат да бъдат окачествени като шокиращи – как са забранили на евродепутата Слави Бинев да проведе среща в пенсионерски клуб и да посети ВМА – Плевен. Въпросът съвсем не опира до конкретната партия и до конкретния евродепутат. Независимо от това дали човек симпатизира или не на ГОРД, тези случаи са уникална злоупотреба с власт. Откъде-накъде един кмет може да забрани на евродепутат да проведе среща с хората? Кое точно му дава такива правомощия? Отговорът е – абсолютно нищо. Властта обаче отчаяно се опитва да узурпира дори и такива обществени пространства, като паяк да оплете такава мрежа, която напълно да спре обществения живот.

Ето как започва голямото зло. С малката крачка да почнеш да ограничаваш хората, да извършваш абсолютно незаконни действия. И големият проблем не е, че такива действия има, в природата на властта е постоянно да се опитва да разширява своите граници. Проблемът е, че обществото започна да привиква към тези системни нарушения и дори да не ги забелязва. Опозиционните партии също. Вярно е, посегателствата срещу нормалната политика станаха толкова много, че човек трябва да има фабрика за бърза реакция на безумията, ако иска да успее, но това не е извинение. Злото просто не идва с блясък и мълнии, а се прокрадва с тихи стъпки в нощта и се опитва да мине за нещо абсолютно нормално.

Заради това навремето Хана Аренд предупреждаваше, че дори и нацисткото безумие е започнало не като лудост, а като съвсем нормално внушавене на дълг. С което искам да кажа не, че ГЕРБ приличат на нацисти, а че всяка диктатура може да започне с такива малки знаци, които всички приемат за нормални и никой не реагира. Като това един кмет да забрани среща на пенсионери. Свободата трябва да бъде отстоявана всеки ден.

Защото другият вариант е всички да мислим злото за свобода.

http://alexsimov.blogspot.com

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели