Ревматоиден артрит | пациенти

6
Добави коментар

Ако боледувате от ревматоиден артрит, можете да предприемете някои мерки, за да се грижите за тялото си. Тези самостоятелни мерки, в комбинация с лекарствата против ревматоиден артрит, могат да ви помогнат да контролирате признаците и симптомите на заболяването.

Редовни упражнения при ревматоиден артрит

Леките упражнения могат да ви помогнат да засилите мускулите около ставите си и да се борите с умората, която може да усещате:

Обсъдете с лекаря си упражненията, преди да ги започнете.
Ако сте още в самото начало, започнете с разходка.
Опитайте плуване или лека водна аеробика.

Избягвайте упражненията при крехки, увредени или тежко възпалени стави. Спрете, ако почувствате нова болка в ставите.

Нова болка, която продължава повече от два часа след упражнението, означава, че сте се пресилили.

Обадете се на лекаря си, ако болката продължава повече от няколко дни.

Топлина или студ при ревматоидна болка

Топлината може да облекчи болката и да отпусне напрегнатите и болезнени мускули. Един от най-лесните и ефективни начини да приложите топлина, е да вземете горещ душ или вана за 15 минути. Друга възможност е да използвате електрическа възглавничка, включена на най-ниската степен.

Студът може да притъпи усещането за болка, да предизвика безчувственост и да намали мускулните спазми. Не използвайте лечение със студ, ако имате слабо кръвообращение или безчувственост. Може да използвате студени възглавнички, да потопите засегнатите стави в студена вода и да направите масаж с лед.

Много хора с ревматоиден артрит намират облекчение, като потапят болезнените си стави в топла вода за четири минути, след което в студена вода за една минута. Повтаряйте този цикъл половин час, като накрая завършите с топлата вода.

Почивка и релакс при болни от ревматоиден артрит

Намерете начин да се справите с болката, като намалите стреса във всекидневния си живот. Техники като хипноза, визуализация, дълбоко дишане и отпускане на мускулите също може да се използват за облекчаване на болезненото състояние.

Източници и допълнителна полезна информация