krasivasi: Излекувай тялото си с молитва!

63
Добави коментар
fenn_andrea
fenn_andrea

Учени изучават действието на молитвата върху човешкото тяло. Заключението на лекуващите е че, по някакъв необясним начин молитвата лекува пациентите.

Проучванията са проведени в университета Дюк в Дърам (Северна Каролина, САЩ) и местната болница. Учените са поканили няколко монаси, сестри и свещеници от различни вероизповедания да се молят за 700 пациенти, страдащи от различни заболявания на сърцето. Няколко дни лекарите следят състоянието на тези пациенти и когато експериментът завършва, резултатът е: при 500 пациенти, благодарение на молитвите степента на възстановяване е увеличена с около 93%.

Професор от университета предполага, че божественото слово има благоприятен ефект върху сърцето. В края на краищата, хората, за които те се молят, или който се моли, изцяло се фокусира върху общуването с Бога, а може би това води до нормализиране на много процеси в организма, всичко това е удивително и заслужава да бъде изследвано.

По-късно става ясно, че молитвата убива зловредните бактериите, не само при хората, но и във водата. Прави се опит с вода, от различни водни басейни, кладенци, реки, езера, които съдържат Е. коли и Staphylococcus aureus. Оказва се, че при четене на молитвата „Отче наш“, количеството на вредните бактерии се намалява с почти сто пъти.

Аз помня моята баба, която винаги се молеше преди хранене и благодареше на Бога. Все още в някои семейства този навик е запазен.
Истинско откритие, което доказва силата на молитвата е върху пациенти с психични разстройства. Лабораторията в Санкт Петербург по психо-неврологични изследвания наблюдават това явление-необяснимо от рационална гледна точка. След молитва, пациенти, които са считани за нелечими са се възстановявали.

При експеримента по време на гореща молитва е измерено ЕЕГ с помощта на устройство и са документирани процесите, които протичат в мозъка. За работата на мозъка са присъщи три състояния: сън, бавен сън и будност. При експеримента се оказва, че при молитва ритъма на мозъка се забава толкова много, че може да се говори за четвърто състояние на съзнанието-„молитвено бдение“. В това състояние на мозъка действително се изключва активната интелектуална дейност, предполага се, но засега не може да се докаже, че умът започва да съществува извън тялото. В момента на събуждане кората на главния мозък на възрастен човек генерира алфа-и бета-ритми с честота 8-30 херца. При молитва честотата става само 3 Hz. Тези бавни ритми се наричат ​​“Делта ритъм“ и се наблюдават само при деца до 2 – 3 месеца. Това необичайно неврофизиологично явление се наблюдава независимо от това какви са темите на молитвата. Може би, затова Евангелието казва: Бъдете като децата и ще бъдете спасени.

По време на молитвата се получават необичайни връзки между невроните на мозъка, при което човек спира да мисли за болестта – каза д-р Slezin. – Понякога това води до пълно възстановяване на неизлечимо болни хора. Има излекувани от рак. Но, за това просто е необходима вяра и истинска молитва от сърце, в противен случай терапевтичен ефект няма да има.

Изследователите са установили, че четенето на молитви по няколко минути на ден, от хора с високо кръвно налягане и диабет намалява холестерола и нормализира обменните процеси.
Молитвата е особено полезна за тези, които понякога изпадат в дълбока депресия и страдат от маниакално-депресивна психоза. Като цяло при по-тежки болести, хората по-често се обръщат към Бога за помощ. Учените от богословската семинария Пасадена и Университета в Калифорния са интервюирани над 400 пациенти с шизофрения, тежка депресия и други психични заболявания. Установено е, че при 80% религията помага да се справят с отчаянието, плачливостта и пристъпите на агресивност.