Да си направим КЪПИНОВО или ВИНО ОТ КАСИС

3
Добави коментар
Sillveto
Sillveto

Къпиново вино

Приготвя се от здрави, чисти, добре узрели плодове, кои¬то се смачкват и се оставят да ферментират 4—5 дни. След това се пресоват. Твърдият остатък се залива с вода в количество, колкото е сокът от пресоването. Престоява 24 часа и отново се пресова. Сокът от първото и второто пресоване се смесва.

На всеки 10 л сок се прибавят по 1,5 кг захар, предварително разтворена в сок. Заквасва се, ако е необходимо, и се оставя да ферментира. След ферментацията виното се избистря и се отделя от утайката. Бистрото вино се бутилира и съхранява в хладно помещение.
За приготвяне на десертно вино се използва същият сок, но вместо 1,5 се внасят по 2,5 кг захар на всеки 10 л сок. Сокът се заквасва и се оставя да ферментира. В момента на бурната ферментация, при енергично разбъркване на всеки 10 л ферментираща маса се внася на тънка струя 1 л чист спирт (96°). От спирта ферментацията се прекъсва, виното се успокоява и започва да се бистри. При добро избистряне виното се отделя от утайката и се прехвърля в чист съд за отлежаване. През времето за отлежаване острият и неприятен мирис на чистия спирт изчезва и виното получава мек, хармоничен вкус и приятен аромат на къпина. В това състояние се налива в бутилки и вкусът се подобрява още повече.
Вино от касисОтличава се с много високи вкусови качества. Типичната миризма на свежия плод, която не допада на някои консуматори, до голяма степен се губи по време на ферментацията. За да се получат добре оцветени и с добра плътност вина, смачканите плодове се оставят да ферментират в продължение на 4-5 дни, след което се пресоват. Твърдият остатък след пресоването се залива с вода, количеството на която зависи от типа на виното, което искаме да приготвим. За сухи вина на 1 л сок се използва 2 л вода, а за десертни – 1,5 л. След 24 часа отново се пресова. Сокът от двете пресовки се смесва. На всеки 10 л сок се внасят по 2 кг захар за сухите вина и по 2,5 кг захар за десертните вина. Захарта се внася предварително разтворена в сок, след това се заквасва и се оставя да ферментира. За да се получи сухо вино, ферментацията се оставя да отиде докрай. За получаване на десертно вино тя се пресича, като в момент на бурна ферментация в 10 л ферментираща маса се внесе на тънка струя при постоянно разбъркване 1 л чист спирт (96°). След приключването на ферментацията и избистряне на вината те се отделят от утайката и се прехвърлят в чисти съдове за отлежаване. Съдът със сухото вино се поддържа пълен чрез редовно доливане на вино от същия тип, както е посочено в общите положения. След като виното получи много добра бистрота, то е готово за консумация и изливане в бутилки. Десертното вино не се нуждае от доливане. При по-продължително съхранение мирисът и вкусът на спирт изчезват и то развива много добри вкусови качества. Тогава десертното вино е готово за бутилиране, след което се съхранява в хладно помещение.Източник: Д.Цаков „Производство на домашни ракии, ликьори и плодови вина“ ВРАТИ от ВРАТИ.net – Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Да си направим КЪПИНОВО или ВИНО ОТ КАСИС – 1.0 out of
5
based on
1 vote