„Къде си вярна, ти любов народна“ vs. „Джелем, джелем“

1
Добави коментар
spasko_18
spasko_18

България
  

„Къде си вярна, ти любов народна“ vs. „Джелем, джелем“

Атанас Мандажиев на 15/08/2012, 11:13

Снимка: globusnews.net

Позитивни примери и критики към учебното съдържание

Дискусията около учебното съдържание в българските помагала и насаждането на нетърпимост по пол, религия, етнос, сексуалност придобива застрашителни измерения. От доклада на Комисията за защита от дискриминация се появяват нови изумителни констатации.

„Къде си вярна, ти любов народна“ е песен, която не е напълно подходяща за учебното съдържание по музика. За сметка на това от Комисията приветстват песента „Джелем, джелем“. Подобна е и ситуацията в литературните произведения. Текстовете от Възрожденската ни литература целят създаване на чувство за патриотизъм и национално самочувствие. Според доклада наред с това обаче се създават стереотипи срещу турския етнос.

От Комисията приветстват излизането от учебниците на понятието „турско робство“, което правилно е сменено с израза „османско владичество“. Критиките към помагалата по история са насочени към темата „Ислям“. Докладът остро напада тълкуванията в учебниците и начинът, по който е описана тази религия безспорно създава крайно негативна нагласа у децата, спрямо хората, изповядващи тази религия.

Според Комисията се създава стереотип, че мюсюлманите са личности, на които религията налага да водят войни, наречении “свещени“, да завоюват нови територии, населении с християни и да им бъде насилствено наложена новата религия. Описват се приликите и отликите между християнство и ислям, като се споменават положителните характеристики на двете религии, но изведнъж следва : “Но най-вече да участват с оръжие във войните, които наричали “свещени“. Иначе казано, да воюват непрестанно за все повече земя, която принадлежала на християните, и да им налагат исляма. Този религиозен закон превръщал мюсюлманите в опасен, винаги жаден за завоевания противник“. И следва… “Така безброй момичета и жени от Европа попадали в бейските хареми и умножавали рода на завоевателите“. Така разкрити задълженията на вярващия мюсюлманин в цитираните текстове несъмнено пораждат у учениците крайно негативно отношение към ислямската религия и хората, които я изповядват. Много трудно може впоследствие да бъде обяснено на ученик на тази възраст, че съвременните мюсюлмани не са страшни, че не искат да воювюват с никого, че не отвличат християнски жени и т.н.

Изводите в доклада са, че в новите учебници няма пряко дискриминативно отношение към общности и раси. От комисията препоръчват обръщането на внимание на малцинствата в България и представянето на техните характерни особености. В доклада наред с критиките са посочени и добрите примери, присъстващи в учебното съдържание.

Тагове:
българия
доклад
комисия
литература
музика
история
учебници
помагала