Може ли да се предвиди перфорация на язвата?

0
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Когато язвата се спука, болни­ят трябва незабавно да потърси лекарска помощ. Перфорацията означава много бързо появила се дупчица върху дванадесето­пръстника или стомаха откъм коремната кухина.

Всеки човек с язва и въобще всички ние трябва да познаваме симптомите на перфорирана язва, за да не про­пуснем началото на болестта. Няколко дни преди перфорацията при болните рязко се обостря яз­вената болест, а при преглед се открива напрежение в мускулите, а в областта на язвата се усеща т.нар. перкуторна болезненост.

рязко движение може да се появи рязка болка в тази област. Тя много бързо се разпространява по корема. В началото на забо­ляването често се наблюдава повръщане. Ако това ви се случи, заемете такава поза, че колене­те да притискат корема – това е най-удобното положение в слу­чая. Лицето на болния придобива страдалчески и изплашен вид. Езикът пресъхва и е обложен с налеп. Коремът е много напрег­нат и боли навсякъде. Възниква и тахикардия. При провеждане на рентгеново изследване се вижда въздух под диафрагмата във формата на сърп.

 

ВНИМАНИЕ!

 

Спуканата язва се лекува по оперативен път. Преди операцията задължително се приемат антибиотици. За да не допуснете да се стигне дотам, навреме лекувайте язвена­та болест. Тук не е задължително да се подлагате на операция. Тя може да бъде заменена с т.нар. метод на Тейлър, при който се провежда постоянна аспирация на стомашно съдържимото, масивна терапия с антибиотици, а също и т.нар. па рентерално вкарване на течности.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”