Акро йога за издръжливост и доверие

45
Добави коментар
temi
temi

Акро йога е микс от йога, акробатика и лечебни изкуства. Тези 3 древни практики създават доверие, връзка и забавление между партньорите. Акро йога помага за издръжливост и доверие между партньорите.

Има три основни роли в акро йогата – лежащ, летящ и наблюдаващ:

Лежащ – най-често лежи на пода по гръб. Тази поза дава възможност ръцете и краката да осигурят максимална стабилност и подкрепа на летящия. Основните точки на контакт са краката, които обикновено са на бедрата или кръста на летящия и ръцете, които се държат за раменете му. Лежащият отговаря за стабилността и заземяването. Летящ – лицето, което се издига от земята от лежащия. Може да се движи в серия от динамични позиции и позволява на гравитацията да свърши останалата работа с тях. Летящият се нуждае от баланс, увереност и сила. Отговаря за свободата и динамичния баланс. Наблюдаващ – лицето, което има обективен поглед върху партньорите и трябва да гарантира безопасното приземяване на летящия в случай на допуснати технически грешки. Може да прави препоръки на лежащия и на летящия с цел подобряване на формата им. Наблюдаващият отговаря за безопасността и указанията.

Лунна терапевтична практика Включва тайландски масаж и акро йога. В този случай и даващият, и получаващият се чувстват изпълнени и балансирани. Тайландският масаж е създаден от монаси, за да „отвори“ тялото с помощта на теглото, любовни докосвания и нежност. Лежащият поддържа летящия с крака, докато летящият виси пасивно. Лежащият използва гравитацията, стречинг и любящи докосвания, за да „отвори“ горната част на тялото на летящия. Когато летящият слезе, прави тайландски масаж на затоплените крака на лежащия. Сесията свършва, когато двамата партньори дадат и получат на земя и във въздуха, с вдишване и издишване. Акро йогата е изкуството за взаимно използване на телесното тегло и дишането за отваряне и затопляне на телата. Гравитацията и любовните докосвания ни помагат да се отървем от страха и болката.

Слънчева терапевтична практика
Слънчевата акробатична практика има за цел да отключи силата в себе си и в другия. Слънчевите елементи подобряват силата и издръжливостта с акробатични техники като лицеви опори, коремни преси и т.н. В същото време насърчават тренировката в екип и подобряват гъвкавостта. Лежащият осигурава основата за акробатиката, летящият се движи и танцува във въздуха, а наблюдаващият следи, че всичко се случва безопасно. Всички тези техники са с цел създаване на обединение, което ни помага да реализираме истинския си потенциал.

Йога философия практики
Йога е връзката между слънчевата и лунната практика. Това е физическа практика и житейска философия, която се осъществява с пози, дихателни техники, мантри и т.н. Всички партньорски практики са подкрепяни от соло практики. Йога философията ни помага да осъзнаем нашите божествени дарове и да ги използваме пълноценно.

16.08.2012/Биляна Божилова