Възраждат прочута родна марка печки 3158

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Възраждат прочута родна марка печки

16.08.2012 14:08 | Региони

Предприятието „Складова техника“ АД в Горна Оряховица възражда производството на бяла техника с близо 3 млн.лв. Средствата са осигурени по спечелен проект „Инвестиции в зелената индустрия“ по Оперативна програма „Енергийна ефективност“. До 2 г ще бъде подменена линията за емайлиране с внедряване на нова технология за производство, роботизирана система за заварки и индукционна пещ за леярната.

„Така ще възобновим производството на емайлираните готварски печки „Пламък“, но с тази технология ще се развие и изработката на прочутите готварски печки „Раховец“, обясни директорът на завода инж. Иван Стоянов.

Той сподели, че от основна дейност на предприятието, днес производството на готварски уреди е символично – 5000 бройки годишно. „До зората на демокрацията се произвеждаха по 400 000 печки „Раховец“. В момента ги правим от носталгия като пускаме конвейра 2-3 пъти в месеца. До 1995 г у нас се намираха всички необходими материали за тези печки. След като родната промишленост замря, внасяме всичко -метал, нагреватели и емайл от Турция. Само велпапе имаме“, коментира инж.Стоянов.

От халетата на „Складова техника“ АД излизат и камини, но се набляга най-вече на машиностроене. В железничарския град се произвежда подемна техника. Изработват се всички видове телфери-верижни и въжени. „След около 20 г прекъсване, подновихме направата на трансманипулатори, тъй като имаше потребност от такива машини за обслужване на складови бази в Русия. Възродихме производството, защото цялата документация и инструментариум бяха запазени. Правим още конзолни и мостови кранове, както и компоненти за тях“, изброява инж.Стоянов.

Той допълва, че фирмата се е специализирала и в изработката на товарни асансьори с носимост 500 и 1000 килограма. Въпреки настъпването на китайските изделия на пазара в цяла Европа, горнооряховските машиностроители продължават да фабрикуват по 500 хидравлични транспалетни колички, докато преди години са сглобявани по 23 000 бройки годишно.

Въпреки кризата, горнооряховският завод просперира, дава хляб на 450 души и няма нито лев задължения. 94 % от продукцията е за износ. „Работим с над 140 фирми в 32 държави. Подемната техника изнасяме предимно за Русия, Беларус, Украйна, Иран. Промишлените стоки пък отиват за Германия, Полша, Чехия, Харватия, Франция и Англия“, споделя инж.Стоянов.

 

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти