Здравословна пица (Разнообразна и много вкусна)

8
Добави коментар
girl
girl

След като екипа ни представи диетичната ни пица, световните информационни агенции разпространиха новина, че вече е създадена и „хранително балансирана пица“ – Това означава, че в нея има оптимално съотношение между витамини, минерали, антиоксиданти, протеини въглехидрати и мазнини. В състава на една пица се съдържат 1/3 от изброните по – горе хранителни компоненти. Тоест с 3 пици дневно човек би трябвало да получи оптимално количество от тях.

Уникалната пица е създадена от университета в Глазгоу чрез съвместен труд на шотландския диетолог Майк Лийн и  бизнесмена Дони Маклийн.

Пицата е създадена след изследване и проучване на обичайните готови храни. Установено е, че повечето „полуфабрикати“ съдържат прекалено многа сол, консерванти и мазнини (особено хидрогенизирани, които са много вредни), че дори биха били вредни при продължителна употреба.

Проф. Лийн от факултета по човешко хранене към университета в Глазгоу и Дони Маклийн обединяват усилия да променят това. След продължителен анализ на вкусовете, предпочитанията и пазара откриват използването на водораслите, като заместител на солта. Освен, че равнището на сол в тях е 3.5 % (срещу 40% в солта), те съдържат множество микроелемнти и витамини, а освен това придават невероятен вкус на пицата. С елементарни трикове и добавяне на различни подправки и продукти всяка пица съдържа повече витамин С, А, В групата и витамин D. Пицата съдържа и калий, магнезий и фолиеви киселини.

Пълната рецепта все още е тайна, но след като са ясни принципите ще се съобразяваме при изготвянето на нови рецепти за пица.

Да опитаме заедно:

Тестото е необходимо да бъде замесено от пълнозърнесто брашно с по – малко сол, или дори без.  Ето необходимите продукти за тестото на пицата:

1. Пълнозърнесто брашно – 4 чаши
2. Суха мая 1 бр.
3. Топла вода 1 1/2 топла вода (да не е гореща)
4. Зехтин – 2 с.л.

Начин на приготвяне:

В дълбок съд сипете топлата вода и маята изчакайте 5 -6 минути маята да се разтвори. Добавете зехтина и разбълкайте. В дълбока купа изсипете пълнозърнестото брашно и направете кланденче, в което да изсипете сместа с маята и зехтина. Започнете да месите докато образувате мека топка от тестото. Оставете го на топло зо около час – да втаса. След като тестото е удвоило обема си го сложете в тавичка, която е предварително намаслена с част от зехтина и е поръсена с малко от брашното.

С тестото до тук.

Сега как да гарнирате пицата. За за стане здравословна трябва да се внимава много със сирената и сосовете. Освен, че съдържат мазнини прекаляването с тях може да попречи на вкусовите качества на пицата. Затова ето предложението за продуктите, които да комбинирате:

Сирена:
Изберете сирене, или кашкавал според вашия вкус, но 50 гр.

Зеленчуци:
домати, лук, чушка, маслини, грах и пресни гъби, царевица, чесън (ако обичане маслини и кисели краставички е нужно да се обезсолят,като се накиснат в малко вода за да не стане прекалено много солта в пицата) Зеленчуците и фибрите в тях ще помогнат на пълнозърнестото брашно да се усвои по – бавно и да държи нивата на инсулина, което ще ви даде енергията от която се нуждаете в ежедневието си.

Месо (не колбас):
Според акцента, който искате да придадете на пицата избере качествено месо , пилишки гърди, телешко прошуто, морски деликатеси (скариди, аншоа, пушена сьомга). Избягвайте колбасите и бекона. С качественото месо ще дадете необходимия протеин, на организма си, който е нужен за изграждането на мускулите, костите, ноктите и косата.

Подправки:
Изберете пресни подправки – босилек, риган, целина те съдържат големи количества антиоксиданти и много минерали – цинк и желязо.
Разбирате сами, че комбинациите и вариантите са хиляди. 

 Пече са на висока температура в силно загрята фурна. Ако имате възможност пък, най – вкусна става на пещ.