Мозайки в градска среда, изобразяващи български шевици

2
Добави коментар
klio
klio

 

 

 

 

В една от първите статии на „Регионално развитие и политика“ със заглавие „Култура и регионално развитие“ Ви представих различни арт инициативи, които допринасят за регенерацията на градовете и регионите. Една от тях беше и работата на студио за мозайки в Сан Франциско където освен как да правят мозайки децата се обучават на различни теми: толерантност и човешки права, екология и т.н.

С радост три години след публикуването на тази статия мога да споделя и да Ви поканя да присъствате на осъществяването на подобна инициатива и в България.

На 23 и 24 юни 2012 фондация „За хората“, провокирана от интереса към българските шевици и символите, скрити в тях чрез изобразяването им с изразните средства на декоративната мозайка, ще окраси градинка „Чайка“ в град София (между улиците „Г. С. Раковски“, „Ген. Гурко“ и „Иван Вазов“). Като част от проекта „Слънца от глина“ в кашпите на територията на градинката ще бъдат инсталирани мозайки под формата на българска шевица.

Проектът „Слънца от глина“ има за цел да представи и популяризира богатото наследство от български шевици, характерни за Софийска област. По иновативен начин десет доброволци се запознаха с красотата и символите на шевиците чрез изобразяването им със средствата на мозайката (учене чрез правене) и ще ги пренесат в модерната градска среда.