Маймуни на хелий пеят като оперни звезди (видео)

1
Добави коментар
Desislava.Staneva
Desislava.Staneva

Пеенето има много важно значение за гибоните, които използват силни викове (чуващи се на разстояние от два километра), за да си общуват през плътната джунгла

Етикети
гибони, пеене, хелий

Оказва се, че гибоните са истински оперни диви. Малките маймуни използват същата техника при пеене в горите из югоизточна Азия като най-добрите сопрани, пеещи в Метрополитън опера в Ню Йорк или миланската Ла Скала, пише inews.bg.

До това заключение са стигнали японски учени, тествали ефекта на хелия върху гибоните, за да видят как газът повлиява на пеенето им, когато гласовете им са ненормално високи, предаде Reuters.

Експериментът установил, че точно като професионалните оперни певци маймуните са способни да усилват високите тонове като нагаждат формата на вокалния си апарат, включително устата и езика.

Въпреки че това е умение, усъвършенствано от малцина хора, гибоните го правят с минимално усилие, обяснява Такеши Нишимура от Института за изследване на примати към Университета в Киото.

Пеенето има много важно значение за гибоните, които използват силни викове (чуващи се на разстояние от два километра), за да си общуват през плътната джунгла.

Да накарат гибоните да пеят, след като са вдишали хелий, може и да звучи ексцентрично, но Нишимура обяснява, че това е бил логичен начин да проверят как приматите контролират вокализацията, когато резонансните честоти по вокалните пътища са по-високи.

Автор:

Борислава Замфирова

Разпечатай
Изпрати