Какво да правим при болки в коленете?

2
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Какво да правим при болки в коленете?

Когато стоим или се движим, основното натоварване е върху коленните стави. Коляното е най-уязвимото място за всякакви измествания, разтягания, бурсити, артрити и просто болки.

Не ги чакайте да се появят! Специалистите предлагат редица мерки, които ще ви помогнат да се освободите от болката и отоците, да подобрите кръво­обращението в ставите.

Физически упражнения и аромашотерапия при болки в коленете:

Укрепвайте четириглавите мускули (на предната част на бедрата) и сухо­жилията около подколенните ямки. Здравите мускули ще поемат част от на­товарването на коленете.
Започнете от пет приклякания дневно, когато можете да ги правите съвсем леко и без усилия – прибавете още пет, като държите в отпуснатите около тялото си ръце по една гиричка от 1,5 до 5 кг всяка. Прикляканията можете да правите като държите гирите на раменете си.
За да не ви болят коленете при изпълнение на упражненията с опитайте да втривате в тях масажно масло със следния състав: етерично масло от босилек (1 капка), етерично масло от градински чай (1 капка), растително масло от однова (8 капки).

 

Йога при болки в коленете:

Заниманията с йога ще ви помогнат да запазите оптималния обем от дви­жения на коленните си стави, като укрепвате здравината и гъвкавостта на околните мускули. Ето едно подходящо упражнение:

„Позата на война“

Разположете стъпалата на краката си успоредно едно на друго на разстоя­ние около 120 см – на нивото на изпънатите встрани ръце. Лявото стъпало завъртете малко навътре, а десния крак сгънете на 90 градуса. Тази поза прили­ча на позата, заемана от фехтовачите при атака. Гръдният кош трябва да е в изходно положение, а главата извийте и гледайте встрани над дясното си коля­но. Изпънете ръцете си встрани, свийте дясното коляно, погледнете над него, за да се уверите, че се намира на една линия с дясното стъпало и на един вертикал с глезена. Останете в тази поза 20-45 секунди. Повторете упражнението по 2 пъти на всеки крак.

 

Акупресура при болки в коленете:

Изпълнявайте описаните по-долу упражнения по 3 пъти дневно в продълже­ние на няколко седмици. Преди да започнете наложете коленете си с горещ ком­прес или грейка. Опитайте се да не претоварвате ставите.

Въздействайте на точката „Слънчевата страна на гората“, която се на­мира под коленната става.Това ще ви помогне при силни болки в коленните ста­ви и при мускулно напрежение.
Във вдлъбнатината под коленната капачка се намира точката, наречена „Носът на теленцето“. Въздействието върху нея сваля напрежението и болка­та в коленете.

Хранителните добавки в помощ при болки в коленете:

Хранителната добавка РЕСТАВИТ АЛФА + ОМЕГА е нов революционен продукт използващ мощно удвоената сила на два вида капсули произведени в Германия:

капсули α – Алфа с оригинален концентриран екстракт от зеленоуста мида са най-големият природен източник на компоненти участващи в строежа на ставите като глюкозаминогликани (GAG), колаген, хондроитини, хиалуронова киселина , минерали и специфични Омега 3 мастни киселини.
капсули Ω – Омега са с най-доброто в света омега 3 масло от сьомга, богат източника на полиненаситени мастни киселини (ЕПА, ДХА).

Многобройни проучвания в Европа, Япония и САЩ препоръчват комбинирания прием на зеленоустата мида и омега 3 маслото като изключително ефективен при:

Болки и скованост на коленни, тазобедрени, раменни и др. стави;
Износване и дегенеративни изменения на ставите – артрози;
Възпаления на ставите – остри и хронични – артрит, остеоартрит, ревматоиден артрит;
Травми и увреждания на стави и сухожилия