Засилен интерес на руснаци към български имоти

1
Добави коментар
XPERT
XPERT

Засилен интерес на руснаци към български имоти

Какво харесват руснаците

Има засилен интерес от руски клиенти към евтини селски къщи в общините Шабла и Каварна. Това каза за „Дневник“ Пламен Белчев от каварненския офис на агенцията за недвижими имоти „Мирела“. По думите му руснаците търсят жилища между 10 и 20 хил. лв. на около 30-40 км от морския бряг. „Целта им е да вземат виза, а не да живеят там, затова не се интересуват, че къщата няма вътрешни санитарни възли“, са наблюденията на брокера. Според него заради лошата инфраструктура българите нямат интерес към този вид селски имоти.

За интереса на руснаци към български имоти, провокиран от улесненията при получаване на визи, потвърди и Асен Гатев от офиса на „Форос“ в Добрич. „Клиентите от Русия търсят добре направени домове до 15-18 хил. евро, те не искат да строят и не се насочват към луксозни имоти“, твърди Гатев. За тях 30-40 км от морето не са от значение, но правят много внимателно предварително проучване на населеното място, каза още брокерът. Руснаците се интересували има ли роми в селото и какъв е броят на кражбите. Клиентите обикновено са в предпенсионна възраст и планират да живеят няколко месеца годишно в българския си дом. Привличал ги климатът, българските вина и стандартът на живот, който бил близък до техния.

Традиционно по това време пазарът на земя е в застой, тъй като собствениците изчакват да си вземат рентите, са наблюденията на Гатев. Очакванията му са, че цената на добруджанския чернозем ще се повиши до 5% в следващата половин година. Между 1000 и 1400 лева за декар са офертните изкупни цени в момента. Стойността се определя от категорията на земята, както и от големината на парцела. Окрупнените ниви са по-скъпи от разпокъсаните. Големите играчи на пазара са арендатори. Към агенциите се обръщат само хора, които живеят в отдалечени части на страната.

 

Източник: Дневник