Почина легендарният астронавт Нийл Армстронг

8
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Американският астронавт Нийл Армстронг почина на 82-годишна възраст. Първият човек, стъпил на Луната претърпя по-рано този месец операция за поставяне на байпас на сърцето. Причина за смъртта му са били настъпилите след операцията усложнения, съобщиха близките на астронавта.

Като командир на американския космически кораб “Аполо 11” на 20 юли 1969 г. той стана първият човек, стъпил на Луната. Нийл Армстронг ще остане в историята с първите си думи, произнесени, след като стъпил на лунната повърхност: “Това е една  малка крачка за човек и огромен скок за човечеството”.

Космическата експедиция на “Аполо 11” до Луната съвпадна с апогея на надпреварата в космическите изследвания между САЩ и бившия СССР, посочва Асошиейтед прес. Армстронг използва безценни секунди от лунната си разходка, за да остави на Луната вимпел в памет на загиналите до този момент американски астронавти и руски космонавти.

Армстронг и Едуин Олдрин от екипажа на “Аполо 11” прекараха общо 3 часа на лунната повърхност, за да съберат проби, да извършат някои експерименти и да направят снимки. ”Гледката беше уникална, тя надхвърляше всичко, което бях видял преди това”, заявява Армстронг в едно от интервютата си, посочва Асошиейтед прес.