7 резервата за диви животни, които трябва да посетите – тема за Светът – Idi.bg

43
Добави коментар
tao
tao

Резерватите за диви животни по света са убежище за стотици застрашените видове. В тях човешката намеса в екосистемата е сведена до минимум и там можете да видите животните в естествената им среда. Предлагаме Ви списък със седемте най-добри резервата за диви животни по света, които си струва да включите в маршрута си, за да се насладите на невероятните същества, които споделят тази планета с нас.

1. Резерват за слонове Boon Lott в Тайланд

Слоновете са величетсвени животни, с които човек злоупотребява от векове. Трудно е да се проумее, че някои хора ги убиват само заради бивните им. Слоновете често са използвани и като туристически атракции. Резерватът в Тайланд е основан от Katherine Connor, английска пътешественичка, която е била доброволец в болница за слонове в Азия. По време на престоя си там тя се среща отблизо със страданията на тези животни и решава да направи нещо, за да ги предотврати.

2. Резерват за магарета в Девон, Великобритания

Резерватът за магарета в Обединеното кралство е еднакво популярна атракция както за деца, така и за възрастни. Насладете се на тези упорити и забавни животни в живописната природа на Девон. Входът е свободен. Резерватът е създаден от д-р Elisabeth Svendsen, която приютява в него редица малтретирани или изоставени магарета.

3. Резерват за коали Lone Pine в Брисбейн, Австралия

Най-големият и най-старият център в света за спасяване на коали се намира в Брисбейн, Австралия. Има само няколко места по света, където можете да гушнете коала и този резерват е едно от тях. За да спечелите любовта на тези малки бозайници, подхвърлете им листа от каучуково дърво. Входът е свободен. Освен за коали, резерватът в Брисбейн още е дом за кенгура и австралийски птици.

4. Спасителен център за азиатски черни мечки в Chengdu, Китай

Традиционната китайска медицина използва жлъчката на черните азиатски мечки за направата на отвари, поради което хората често им поставят капани. Хиляди от тези прекрасни създания се отглеждат във ферми именно с такава цел. В отговор на това, през 2000 г. в Chengdu, след споразумение с властите, се създава спасителен център за азиатски черни мечки и около 500 екземпляра са изведени от фермите. Посетителите на този център могат да видят тези животни, които сега се радват на свободата си в естесвената им среда.

5. Фондация за гвенони в Южна Африка

Едновременно център за възстановяване и образование, фондацията за гвенони в Южна Африка е дом за 700 ранени, малтретирани или осиротели маймуни. Някои от тях са спасени от лаборатории, където са били използвани за експерименти. Фондацията е популярна туристическа атракция и привлича доброволци от цял свят, които желаят да получат безценен опит от прекия си контакт с маймуните.

6. Приют Noah’s Ark, Джорджия, САЩ

Приютът Noah’s Ark (в превод Ноев ковчег) в Джоржия, САЩ не е просто резерват. Освен дом за изоставени и/или малтретирани животни, той дава подслон и на деца с такава съдба. Посетителите могат едновременно да контактуват с децата и да се запознаят с много различни животински видове. Любопитство предизвиква необичайното приятелство между мечка, тигър и лъв, които съжителстват заедно и показват, че няма невъзможни неща.

7. Резерват Sepilok за огангутани в Борнео Резерватът  Sepilok е разположен в девствените дъждовни гори на малайския остров Борнео и е дом за 70 орангутана. Основан е през 1964 г. с мисията да помогне за възстановяването на осиротели малки маймуни, станали жертва на търговията с диви животни. В резервата орангутаните свикват да живеят в дивата природа и когато се приучат, биват пускани на свобода. Посетителите могат само да ги гледат, но не и да се докосват до тях.

Посещението на всеки един от тези резервати е наистина неповторимо изживяване, особено ако искате да се слеете с природата и да учете гласа на животните.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2577 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност