Смъкване на органите

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Това състояние се случва доста често при жените и се нарича още пролапсус. Проявява се с различни симптоми и обикновено води до инконтинеция.

Пикочният мехур, ректумът, матката и вагината са орга­ни, разположени в малкия таз, които се поддър­жат от мускулите и сухожили­ята на перинеума. В следствие на раждания, хирургически операции, менопауза и интен­зивни физически усилия тези мускули се разтягат и споме­натите органи се смъкват, като предизвикват различни симптоми – главно механич­ни, но водят и до психически и сексуални смущения.

Признаците за смъкване на органите  са:

усещане за тежест;
натиск в областта на вагината;
тежест и притискане в ко­рема;
болки в гърба;
чувство, че матката, пикоч­ният мехур и ректума бавно слизат надолу;
засилване на усещанията в право положение и затихването им в легнало положение;
болки по време на полов акт;
запек;
изпускане на урина при кашляне, смях и физическо усилие;
внезапно и силно желание за уриниране;
инфекции на пикочния мехур.

При кои жени рисковете от смъкване на органите са по-големи?

Най-голяма вероятност за появата на този проблем има след тежко и продължител­но раждане, след интензив­но спортуване, при жените, упражняващи интензивен физически труд, свързан с носене на тежести или пък при продължително стоене в права позиция. Свръхтеглото, постоянно запеченият стомах, различни травми* както и наличието на тумор, могат да увеличат риска от смъкване на органите. При жените в менопауза, които са в някоя от гор­ните рискови групи, често се налага хормонозаместителна терапия, който да компенсира липсата на естроген – хормон, поддър­жащ тонуса на мускулите в малкия таз.

Какви решения предлага медицината?

Всичко зависи от степента на смъкване, от броя на засегнатите органи, от симптомите, от въз­растта и от необходимостта да се съхрани сексуалната дейност. Рехабилитацията на перинеума се състои в извършването на упражнения, които укрепват мускулите, и е предназначена за леки случаи на пролапсус.

Поставянето на поддържаш, пръстен във влагалището е подходящо за жени, на които предстои хирургична интер­венция или за такива, които не могат да бъдат оперирани.

Хирургичната операция е пред­назначена за жени, които не желаят да имат повече деца. Тя се извършва по генитален път, но в по-тежките случаи може да се направи и през корема. В същото време се третира и инконтинецията, ако има така­ва. Хирургичната интервенция окончателно премахва смък­ването на органите и води до изчезване на симптомите.

 

 

 

Неправилната стойка може да доведе до смъкване на орган

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.