Имаме си нов Пикасо!

1
Добави коментар
yApple

Антонио Бандерас ще се превъплъти в художника за най-новия филм на Карлос Саура

Антонио Бандерас е последният засега актьор, който ще добави във филмографията си ролята на Пабло Пикасо.

Той е ангажиран във филма „33 дни“, който ще проследи периода, когато художникът рисува прочутия си пацифистки шедьовър „Герника“.

Режисьор на продукцията, която ще се снима през лятото на следващата година на френски и испански, е знаменитият Карлос Саура.

Според „Варайъти“ в сюжета ще бъде включена и връзката на Пикасо с френската художничка Дора Маар.

Би Би Си цитира интервю пред испанския вестник „Ел Паис“, в което Бандерас говори за ролята и споменава, че като дете е живял в съседство с родния му дом в Малага.

Антонио Бандерас и жена му Мелани Грифит по червения килим на наградите „Гоя“, 19 февруари 2012 г.

Антонио, който напоследък игра в „Мокри поръчки“ на Стивън Содърбърг и
анимацията „Котаракът в чизми“, бе в родината си за испанските филмови
награди „Гоя“.

Там бе кандидат за приза с „Кожата, в която живея“ на Педро Алмодовар, но статуетката отиде при негов колега. (Списък с номинираните и лауреатите – в сайта на наградите „Гоя“).

Бандерас се е появявал и в друг биографичен филм за арт средите – „Фрида“ (2002), редом със Салма Хайек и Алфред Молина.

Най-голямата звезда, играла Пикасо, е сър Антъни Хопкинс – през 1996 г. в „Да устоиш на Пикасо“ (Surviving Picasso, по Би Ти Ви от 22,30 ч. на 29 август 2012) на Джеймс Айвъри, където като Дора Мар му партнираше Джулиан Мур.

Последно гледахме художника в „Полунощ в Париж“ – поредният филм, който донесе на реж. Уди Алън отличия за сценарий.

В списъка с актьори, които са се превъплъщавали в тази роля, намираме и Анани Явашев – в „Дали“ от 1991-ва на испанеца Антони Рибас, където играят и други българи.

Пикасо рисува „Герника“ (Guernica) през пролетта на 1937 г., след бомбардировката над едноименното баско градче по време на Гражданската война в Испания. Днес творбата може да се види в музея „Кралица София“ в Мадрид (MuseoReinaSofia.es).

Нейна репродукция – гоблен, украсява централата на ООН в Ню Йорк, но заради ремонтни работи през 2009 г. беше преместена в лондонската галерия „Уайтчапъл“.