Проф. РУМЕН БЕНЧЕВ: „Хъркането може да се излекува с 30-минутна еднократна манипулация”

2
Добави коментар
6o6ko
6o6ko

Специално за читателите на в. „Борба” проф. Румен Бенчев – водещ специалист УНГ, оториноларинголог в „Хил клиник”, председател на Българското национално сдружение по оториноларингология и хирургия на глава и шия и председател на Софийското сдружение по оториноларингология, споделя най-новите методи за лечение.
– Проф. Бенчев, хъркането е причина за конфликти в много семейства, освен здравословен проблем за самия болен, то пречи на спокойния сън и на неговия партньор. От какво се предизвиква?
– Хъркането е резултат от анатомични нарушения, водещи до стесняване на дихателните пътища. Най-често това са намален тонус на дихателните пътища, изкривена носна преграда, хипертрофия на носната лигавица, полипи в носа, увеличени сливици и наднормено тегло. По време на сън преминаващият въздушен поток кара отпуснатите тъкани да вибрират и да издават звук (понякога до 80 децибела). Трябва да подчертаем, че стесненията пред вдишвания въздух могат да доведат до сериозни проблеми. Според статистически данни годишно 38 000 души в света умират от усложнения, свързани с хъркане и прекъсване на дишането по време на сън – т. нар. сънна апнея. Сънната апнея е често разпространено и несъмнено опасно заболяване. Хъркането е негов симптом и едно от първите неща, които трябва да се установят, е дали се касае само за хъркане, или за сънна апнея. Заболяването може да доведе до намаляване на потентността при мъжете, хронично главоболие и създава предпоставки за по-чести инфаркти и остри мозъчни инциденти – микроинсулти.
– Какъв е отговорът на съвременната медицина на проблема с хъркането?
– В около 80% от случаите причината за хъркането е слабостта на мекото небце. Днес, с напредването на медицината, имаме най-доброто решение за справяне с проблема – СО2 лазер. Методът на корекция на мекото небце с СО2 лазер е минимално инвазивна и безкръвна процедура с гарантирана ефективност. Тя е малко болезнена за пациента и отнема около 20-25 минути. Манипулацията е толкова щадяща, че след нея не се налага болничен престой. Процедурата се извършва с местна анестезия, което гарантира липсата на следоперативни усложнения. Не се наблюдават изменения в тембъра на гласа на пациента и той незабавно се завръща към обичайното си ежедневие. В сравнение с традиционните методи лазерът е предпочитан и поради своята безопасност и ограничаване на риска от усложнения.
– Предстои Ви специално посещение във Велико Търново, как могат хората с УНГ проблеми да се възползват от експертната Ви консултация?
– Планирам на 22 юни т. г. да проведа серия прегледи в Медицински център „Гален” и ще се радвам да помогна на колкото може повече великотърновци. Всички, които не успеят да запазят час за преглед, са добре дошли и в София, „Хил клиник”, където ще имат възможност за консултация и лечение.