Топмодели-баскетболистки поддържат форма с бокс

1
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Боксът е новата фитнес страст на топмоделите. От ангелите на Victoria’s Secret, през холивудските звезди, до нашите близначки Толеви, всички поддържат форма с бокс. Защо този спорт стана толкова популярен и как се отразява на фигурата?

Топмоделите непрекъснато търсят по-ефективни и по-приятни начини за поддържане на форма. Всички искаме да сме слаби, стегнати и жизнени, но те все пак имат и професионален интерес, т.е. може да им се доверим и да почерпим опит от тях. През последните години боксът разшири диапазона си и вече не е просто спорт, а и перфектна тренировка за цялостната мускулатура. От ангелите на Victoria’s Secret, през холивудските звезди, до нашите близначки Толеви, всички поддържат форма с бокс. Ние решихме да не притесняваме супермодела Адриана Лима по време на лятната й ваканция, а директно да се насочим към нашите любими топмодели – близначките Емануела и Доротея Толеви. От няколко месеца те тренират редовно бокс при небезизвестния Красимир Чолаков в залата за бокс на фитнес център Славия Спортес.

Красимир Чолаков е носител на световната купа и световен военен шампион по бокс. През 1994 г. играе мач за световната титла при професионалистите в Банкок. Същата година оглавява ранглистата на Планетата в своята боксова версия. Има два сребърни и два бронзови медала от европейски първенства. Печели пет републикански титли за мъже и две за юноши. Състезава се в категория до 48 килограма.

Защо боксът стана толкова популярен за поддържане на форма и как се отразява на фигурата – близначки Толеви споделиха своя опит по темата, а вярвайте ми, на тях може да им се вярва!  

Кога се запали по бокса? Емануела Толева: Дълги години се занимавах професионално с баскетбол. След като се разделих с него обаче, продължих да имам потребност да спортувам активно…обожавам спорта! Възпитава много ценни и полезни качества у човека, създава навици, учи на дисциплина, развива волята…все неща, които с времето се превръщат в големи плюсове за състезателя/спортуващия, у хората въобще. През тези 4-години извън баскетболната зала съм опитвала да се занимавам сериозно с различни спортове..все неуспешно, съжалявам, че чак в началото на тази година открих бокса за себе си, двойно повече обаче се радвам, че това въобще се случи! Доротея Толева: Неотдавна…преди 4-5 месеца и съжалявам, че това не се случи по-отдавна.

Мода или необходимост е да ползваш услугите на персонален треньор? Емануела Толева: Не смятам, че ползването на услугите на частен треньор, може да бъде модерно! Независимо дали се отнася за бокс, фитнес, бойни изкуства и др… Когато си начинаещ в дадена област, няма нищо срамно или странно някой, който има познания и опит, да ти помогне, да ти покаже, да те научи! Абсолютна необходимост е! Аз имам персонален треньор, всичко което знам и мога в бокса, е благодарение на него! Това е трикратният световен шампион в категория 48 кг – Красимир Чолаков, за когото мога да кажа още, че освен, че е много голям професионалист, вече е и мой близък приятел! Доротея Толева: Абсолютно никога не съм се опитвала да бъда модерна…мода, музика, начин на живот, поведение. Избрах бокса, защото ми допадна невероятно много. След като прекратихме с баскетбола, необходимостта от физическото натоварване и спортната умора не се изпариха, напротив. Без Красимир Чолаков, който ни е персонален треньор, не бих могла да навляза в този спорт, нито да се запозная с техниката му, начина на натоварване и каквото и да било свързано с практическата тренировка. Все едно да започна да тренирам кану-каяк без професионална намеса. Ходя с огромно желание и нетърпение на тренировка. Той има голяма заслуга за това. Така, че услугата на персонален треньор, не само че не е мода, а необходимо удоволствие.

Колко често тренираш? Емануела Толева: Напоследък доста пътувам, но когато съм си тук, тренирам всеки ден! Използвам „влюбена“ само в контекст с одушевени предмети, но тук мога да кажа, че съм влюбена в този спорт и няма да излъжа или да преувелича! Благодарна съм на Красимир Чолаков, че така ме запали по този спорт и ми помага да напредвам всеки ден! Доротея Толева: Старая се минимум 3 пъти седмично, но когато имам възможност и съм в София, посещавам залата всеки свободен ден.

Опиши една своя бокс тренировка? Емануела Толева: Краси ми слага бинтовете, загрявам 10-ина минути с тичане, после скачам толкова и на въже. В първата част от тренировката тренирам научените до момента комбинации, Краси ми показва и нови, след което двамата правим 6-8 или 10 рунда спаринг с учебна цел, после пак въже, коремни преси. Като цяло тренировките са разнообразни и много интересни. Случва се когато погледна часовника, да установя,че съм тренирала 2 часа и половина без да усетя. Доротея Толева: Тренировките ни са много динамични и винаги интересни. Загряваме 10-15 минути. Първо бягане и бегови упражнения, след това стречинг, хубаво се разтягаме, като понякога включваме и скачане на въже. След това се отправяме към „кошарата‘, където оттренираме различни комбинации и продължаваме със спаринг около 12-13 рунда. За финиш правим няколко серии за преса и отново скачане на въже. Какво мислиш за хранителните добавки? Емануела Толева: Въпрос на личен избор! Има хора, които предпочитат да постигнат резултати върху тялото си по напълно естествен път, без помощта на изкуствени стимуланти за горене или пък за маса. Аз съм „ЗА“ използването им. Доротея Толева: Аз лично нямам наблюдение от ефекта им върху самата мен, тъй като не приемам такива, но ако не се прекалява, не виждам защо да не си помагаме в набавянето на белтъци, аминокиселини или пък за тези, които имат нужда, въглехидрати. Коя част от женското тяло е най-трудна за моделиране? Емануела Толева: Това е много индивидуално! Имам познати, които се стараят над ръцете си, други трудно оформят или прибират корема си, трети са недоволни от податливостта на моделиране на седалищните мускули. На мнение съм, че когато се работи усилено, когато има кой да ти показва правилния начин да го правиш, ефектите и резултатите не закъсняват. Боксът е един от спортовете, който има най-бързо, ефикасно и благоприятно влияние над фигурата и мускулатурата. Доротея Толева: Това е ужасно субективно. Изцяло зависи от структурата на тялото. Някои жени са склонни да пълнеят в областта на бедрата и задните части, други в областта на корема, кръста и ръцете, трети пък пълнеят равномерно. Ще кажа за себе си, най-трудно оформям задните си части, което обаче не е невъзможно.

Ефективен ли е боксът в борбата с целулита? Емануела Толева: Мнението ми, което смятам за никак не компетентно в случая, тъй като има хора, които имат подходящото образование, информация и подготовка по темата, е че боксът е един от спортовете ,при които горенето на калории е с най-висок показател. Целулитът са подкожни мазнини, разбира се, че оказва влияние. Жените, които са предразположени към образуването на целулит обаче, трябва да внимават с какво се хранят, колко вода пият дневно, не са излишни и посещенията на антицелулитни масажи и процедури. Доротея Толева: Ще кажа така – боксът върви ръка за ръка с перфектната физика!

Губят ли от женствеността си жените, които се занимават активно със спорт? Емануела Толева: Знам защо ми задаваш този въпрос, чувам го често под формата на възклицания, заключения и констатации от неинформирани хора! Искам да подчертая, че поводът голяма част от жените да се занимават с този спорт непрофесионално е поддържането на хубава и стройна фигура. Както когато една жена на 25 години, записвайки се на балет, вероятността това да повлияе на нейната женственост е почти близка до нулата, така и тренировките по бокс на аматьорско ниво, не могат да окажат влияние в този аспект. Мога да отбележа, че 80% от жените, на които цял свят се възхищава – моделите на Victoria’s Secret, много актриси и жени, които работят предимно с външния си вид, се занимават именно с бокс. Доротея Толева: Да уточним, „активно“ не е синоним на „професионално“. Всеки спорт развива мускулатурата спрямо натоварването в него. Давам пример: плуването развира раменете и гръдния кош, тенисът развива четириглавия бедрен мускул, рамене, ръце, баскетболът по същия начин оформя тялото и т.н., мога да изреждам още много и няма да ви  кажа нищо ново. С това исках само да потвърдя, че всеки спорт на професионално ниво неизбежно по един или друг начин отнема от женствеността и грацията на жената. Но активните натоварвания на любителско ниво не биха попречили да изглеждаме атрактивно и елегантно.

Българката фитнес маниачка ли е? Емануела Толева: Ами, знам ли, истината е, че спортната култура на българина, поне по това, което аз мога да забележа, определено регистрира прогрес. Все повече хора посещават фитнес залите, уроци по различни видове танци, бойни изкуства, аеробика… и това може само да ни радва. Българинът и българката се грижат все повече за здравето и външния си вид. Искам да отбележа обаче, че финансите, необходими за една такава ефективна поддръжка на здраве и фигура, определено са препъни камък! Много жалко! Доротея Толева: Не смятам. Българката е суетна жена и се грижи за тялото си и външния си вид и за нея фитнесът е потребност и средство, но не и мания.

Може ли боксът да пребори лошите гени по отношение на фигурата? Емануела Толева: Мисля, че ще се повторя, но бих се потретила, дори! С опита, който имам като бивш професионален спортист, мога да кажа, че ефектът, който боксът има върху моето тяло и мускулатура, досега не съм постигала с никакъв друг вид физическо натоварване. Поддържам килограми, на които се чувствам добре, комфортно и които мисля, че са най-подходящи за моята структура и форми. Разбира се, доколкото мога аз да коригирам и повлияя даденостите, които генетично съм наследила от родителите си. Доротея Толева: Ами чак да се пребори с гените, не мисля, но може да извади на показ най-доброто като физика от всеки, който го иска.

Бокс и секс – има ли връзка? Емануела Толева: Ха-ха-ха! Ами ако и двете са всекидневие! Има сигурно, боксът развива издръжливост, гъвкавост, бързина! Шегувам се! Има – и двете са физически натоварвания, и двете по различен начин могат да доставят удоволствие и удовлетвореност! Доротея Толева: Сексът е вид активност (поне в повечето случаи, ха-ха-ха). От бокса тялото се натоварва и когато си по-гъвкав и издръжлив се отразява и в интимните моменти. Но аз самата не сам мислила задълбочено над този въпрос и това са моите скромни наблюдения.

Какво препоръчваш за релакс след бокс тренировка – сауна, масаж или…? Емануела Толева: След тренировка задължително правя стречинг! Старая се 2 пъти седмично да ходя на масаж. Сауната също е вариант и то доста подходяща разпускане на мускулатурата след натоварване. Аз обаче съм с много ниско кръвно налягане, става ми лошо, когато взимам горещ душ ,в сауна съм припадала. Но ето това е едно от нещата, които съм наследила от родителите си и никак не е в мой плюс, а не мога и да го коригирам или на което да повлияя. Доротея Толева: След физически натоварвания се натрупва умора и млечна киселина в мускулите, затова е хубаво да се отделят 15-ина минутки за стречинг и по възможност масаж. Това поддържа мускулатурата гъвкава.

Спазваш ли диети? Емануела Толева: Диети – не! Имам хранителни навици, случва се да ги нарушавам, но със спорт всяко кулинарно прегрешение е поправимо! Доротея Толева: Не е възможно целогодишно да спазваме диети или цял живот. Това си е режим на хранене и определено подкрепям избора на такъв. Разбира се, строго препоръчително е специализирано мнение, но от обща култура всеки може да ограничи приема на въглехидрати, сол, панирани и пържени храни, газирани напитки и т.н. Живеем в 21-ви век. Тази тема е достатъчно позната, говорена. Стига да има желание, човек винаги може да се храни здравословно и диетично. Аз се стремя да правя точно това, диети не спазвам, откакто бях незапозната, по-лекомислена и податлива на чужди некомпетентни съвети и присъди тийнейджърка. Не трябва да сме фанатици и хора на крайностите. Ако днес си хапна повече, просто ще повися повечко в залата.

Кои храни присъстват най-често в менюто ти? Емануела Толева: Стек от риба тон, зеленчуци, всякаква морска храна, бадеми, кафе, фрешове, Corny… не се ограничавам само с това обаче! Зная, че средностатистическият българин няма възможности за подобна диета, камо ли режим, този начин на хранене да се превърне в навик. Като по-малка, не винаги съм имала възможност да се храня така, както ми се е искало, в интерес на фигурата ми, но винаги може да се измисли почти еквивалентен, нискокалоричен вариант едно така наречено „фитнес меню“. Тъй като отдавна се интересувам от темата за здравословното хранене, в тийнейджърска възраст например, си правех комбинации от соеви продукти или яйчени белтъци и салата от зеле. Доротея Толева: Аз съм почитател на морската храна и като че ли тя най-често присъства в менюто ми. Много обичам да ям месо, свежи зеленчуци, кисело мляко, шоколад. Обичам да пия фрешове и зелен чай. Вярвам, че не трябва съвсем да изключваме от менюто си любимите си храни и че когато имаме силен апетит за нещо е по-добре да си го позволим, вместо мъчително и продължително да мислим как не трябва да го изяждаме, защото ще  навреди на външния ни вид. Биляна Божилова, rozali.com