Учените „пробиха“ човешкия мозък

3
Добави коментар
Desislava.Staneva
Desislava.Staneva

Учените успели да „хакнат“ мозъка на доброволците, участвали в тестовете

Етикети
учени, мозък

Колкото и да ни се струва невъзможна идеята за „четене на мислите“, според най-новите изследвания, проведени в сътрудничество между Университетите в Оксфорд, Женева и Калифорнийския университет „Бъркли“ излиза, че и технологиите имат своя „тъмна страна“.

Използвайки търговски достъпни уреди за електроенцефалография (ЕЕГ), които компанията „Емотив“ продава за лесно управление на компютрите, изследователите успели да „хакнат“ мозъка на доброволците, участвали в тестовете и започнали да отчитат ПИН номерата в тяхното съзнание, пише „Денешен“.

Учените казали на доброволците да запомнят номера, който представлява своеобразен „ПИН код“ в изследването, а след това пред очите им показвали цифрите от 0 до 9. Чрез четене на мозъчните вълни те успели да открият ПИН номерата при около 40% от случаите. 

Подобни резултати са получени и при задаването за други точни данни, като например адрес, телефон и т.н. 

Въпреки, че все пак прецизността не е впечатляваща, учените работят върху доказването на концепцията – дали е теоретично възможно да се „пробие“ нечии мозък и от него да се сваля информация, която лицето не бих искало да казва. 

Според специалистите тези изследвания са важни, тъй като е важно да се сложи край на злоупотребата с нови технологии, преди те да се развият на ниво, на което ще бъде еднакво лесно да се открадне информация от мозъка по начин, сходен с кражбата на информация от компютъра.

Автор:

Борислава Замфирова

Разпечатай
Изпрати