МиШ- МаШ с МаРиЯ: В сезона на прасковите: чийзкейк с прасковен топинг

2
Добави коментар
MaryT
MaryT

За приготвянето на чийзкейка има много рецепти и теории. Но безспорно е какво прави този десерт перфектен- качественото крем сирене. Предлагам на вашето внимание вариант на рецепта с печене. За пълнежа използвах маскарпоне. Времето за приготвяну е повече от обичайните рецепти без печене, но пък си струва.

За блата:

250 грама меки бисквити;
120 грама масло;
щипка сол;
ако е необходимо и според вкуса 40 грама пудра захар.

За плънката:

500 грама маскарпоне;
150 грама заквасена сметана;
200 грама пудра захар;
кората и сока на 1 лимон;
4 броя яйца;
1 шушулка ванилия

За топинга:

200 грама пасирани праскови;
100 грама вода;
200 грама захар за конфитюр(препоръчвам австрийската АGRANA,която е с пектин )

Начин на приготвяне:

Блендирайте бисквитите, разтопете маслото и смесете в купа. Аз използвах сладки бисквити и не съм добавяла захар. Пригответе съда за печене, препоръчително е с отделящ се ринг,увийте го добре и плътно с фолио от външната страна. На дъното му поставете бисквитената смес , разстелете я добре и плътно .

Запечете блата за десет минути при 180 градуса. Извадете и оставете да изстине. През това време пригответе пълнежа. Настържете лимоновата кора на ситно,изцедете лимона и добавете яйцата и захарта и разбийте на пяна. По етапно и при непрекъснато бъркане добавете маскарпонето , заквасената сметана и ванилията. Изсипете готовата смес върху бисквитеният блат. Поставете съда за печене в по -голям съд пълен с вода, така, че водата да покрие съда с чийзкейка до половината.
Загрейте фурната на 150 градуса и печете на водна баня за 1,30 минути. След изпичане оставете още пет минути кейка на отворена фурна. Целта е да не спадне и хлътне в средата. Извадете и оставете да изстине. Докато се пече той може да подготвите топинга. Смесете пасираните праскови, захарта и водата и заврете сместта на умерена фурна при непрекъснато бъркане, докато започне да остава следа по дъното.
Полейте чийзкейка с топинга , покрийте с кухненско фолио и оставете в хладилника поне 4-5 часа.

След като е престоял на студено и вече се е стегнал, отделете ринга и сервирайте в подходящ съд. Разрежете и поднесете . Как ви се струва ?:)