Късметът е това, което (ти) се случва, когато подготовката се срещне с възможността

1
Добави коментар
pokernews.bg
pokernews.bg

У нас е по-известно като „Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност“, но аз не харесвам този вариант, защото възможността е много по-ценна от случайността.

Преди да те поканя да прочетеш цялата статия и да те преведа през елементите, които водят до резултата в заглавието, трябва да направя едно признание. Наречи го уточнение, ако искаш. Това житейско заключение е на римския философ Сенека.

Ако отделиш малко време за краткото Wiki представяне, към което те насочвам с препратката в предното изречение, ще видиш и още нещо, което може да намериш за тясно свързано с настоящата статия, стратегия или просто късче знание, което искам да ти предам:

Нищо не ни вдъхва увереност, че утре наистина ще имаме време да направим онова, което можем да направим днес, и поради това трябва да действаме сега и то по такъв начин, сякаш в неотложността на действието изразяваме целия смисъл на живота си.

Не зная дали това те пробужда, но то е в основата на житейския ни смисъл, защото дава ясна формула за ефективността на живота, СЕГА, в настоящия момент от твоето битие. По-натам ще се върнем отново към него в процеса на този анализ за късмета, който може и да не си подозирал/а, но е нещо, което можеш да управляваш и аз ще ти дам няколко идеи как да го правиш в покер играта.

Първо, моля те, опитай да свикнеш с мисълта, че не си „стока“. Имаш уникалната способност да гледаш на света по свой собствен начин, да му влияеш и да помагаш на другите със своите решения. Това е важно, защото само така можеш да управляваш живота си и всички тези решения по пътя. От друга страна, „способността да притежаваш решението задължително включва висока степен на обвързаност с решението, а единствените решения, които се изпълняват (без пряко ръководство) са онези, които принадлежат на човека и за които той се чувства лично отговорен“. Това са думи на д-р Кевин Хоган – за него питай Google.

Твърдението в заглавието може и да изглежда очевидно и базирано на опит и факти, но истината е, че хората смятат късмета много повече за нещо, свързано с лотарията, например. О, по цял свят има хора, които печелят от лотарията, но по-голямата част от успелите са хора, които не се занимават с понятия като джакпот – те постигат успехи с много ефективна работа.

Щом като още Сенека го е казал, вероятно си мислиш, „значи нищо ново под слънцето“. Аз знам, че не го знаеш, но какво би било, ако знаеше?

Става дума за това, че може и да си мислиш, че късметът е нещо от сорта на това да ти дойде желаната карта, но истината е, че този феномен се свежда до простата идея да си подготвен/а, когато настъпи точният момент. Не мисли за ситуациите, в които си all-in преди флопа и каквото карта покаже. Това не са доминиращите случаи в твоята покер игра или ако са, моля те, прочети повече интересни материали в PokerNews.bg, и ще се радвам да намериш причина да промениш себе си и играта си. „Ами когато ми плаща до ривъра с чушки и там хване един от двата аута? Не ми казвай, че не му е излязъл късмета!“ ОК, разбирам те, искаш да намериш причина за това, което се случва „против теб“, защото то е в твоя вреда. Форумът на PokerNews.bg е пълен с такива неща – хора, които са били в твоето положение, почувствали са тази болка и след това са намерили решение в преживелиците на други и вече преминават от болка към удоволствие.

Покер играта е само едно разклонение на живота. За да станеш добър трябва да се усъвършенстваш. Това, което можеш да правиш постоянно, е да се опитваш да наблюдаваш как с подобряване на играта ти нещата стават някак си по-лесно. Винаги ще има някой да ти пречи с късмета си, но сега ти започваш да управляваш своя. Правиш това с внимателен анализ на ситуациите, в които участваш, както и в тези, в които само гледаш. Когато планираш добре ръката си отначало, играеш последователно и уверено на всички етапи до края и използваш ефективно научените покер тактики, ще можеш да си „викаш късмета“. Но с времето ще видиш, че дори не мислиш за това. Когато смяташ добре, предвиждаш вариантите на опонента си, колко аута имаш на ривъра и получиш един от тях, в неговите очи ти ще си късметлия. И точно така искаш да изглеждаш, защото така притъпяваш преценката на своя съперник и го объркваш допълнително.

За всеки пример си има антипример и ако ти кажа, че когато рейзнеш със платят ти, на флопа има добри карти и накрая спечелиш ръката с пика на ривъра, която за опонента ти ще излезе като че си късметлия, знам, че ще искаш да ме обориш със ситуация, в която някой прави глупости и картите решават да ти обърнат гръб. Това е естествена реакция и тези неща се случват. От теб зависи да намалиш до минимум участието си в такива ситуации, защото твоята игра може да е по-добра, ако постоянно се грижиш за нея и я подобряваш.

Нима мислиш, че Бил Гейтс е късметлия? На мен ми прилича повече като да е поработил здраво, за да стигне до най-високото ниво. Да, късметът му е в това, че е бил на точното място в точното време, но ето ти връзката със заглавието, както спойката не става добре без флюс, така и ако нямаш подготовка, не чакай късмет. ОК, нали за покер говорим – Ерик Сайдел на късметлия ли го оприличаваш? Само миналата година той спечели няколко от топ световните турнири по покер. Не ми казвай, че той е различен. Ти какво оправдание имаш да не работиш като луд/а като него върху играта си?

Маргарет Тачър казва:

„Не бях късметлийка. Заслужавах го!“

О, може би звучи малко арогантно? В една от предните стратегии си припомних „изпълнение“ на Хуан Масейрас от EPT 2008. Той изигра майсторски театър, предизвика опонента си да му повярва, държеше добра ръка и когато бордът я допълни, той заслужаваше победата. Не беше късметлия. Той изработи своя късмет.

Ето ти още малко:

„Повечето хора пропускат възможността, защото тя е замаскирана и прилича на работа“ – Томас Едисон

Не почакай, това е нищо:

„Не съм се провалял. Просто намерих 10,000 начина, които не вършат работа“

Не чувстваш ли, че това е логично? Колкото повече нечий късмет те спъва, толкова повече ще разбираш как да управляваш своя собствен късмет. Само че ще ти издам една тайна. На подсъзнателно ниво думата се променя в успех. Късметът е добавената спойка в твоите покер решения. Смятай добре, мисли във всички посоки и не забравяй за Едисон. На мен ми звучи като да не се оправдава. Ти какво оправдание има, че са ти били нещо си? Ставаш, отупваш се, отбелязваш този вариант като неработещ и минаваш към следващия.

От теб зависи да забъркваш правилния микс, така че да имаш късмет. Но ако мислиш за късмета, пилееш ценна енергия и време. Ако си лош готвач и докато режеш картофи лукът ти загори, лош късметлия ли си? Не, просто нямаш достатъчно умения. Ако навън е облачно и излезеш без чадър после не казвай „Еее, какъв късмет, заваля“. Мисли напред, отделяй време на подготовката и прави така, че нещата да се нареждат в твоя полза. Тогава ще знаеш подсъзнателно, че имаш късмет, а някой друг ще губи (в твоя полза) време да се ядосва какъв гаден късметлия си.

Лошият късмет?

Полагаш много усилия, но това, което казвам тук, не се получава. Има ли такъв вариант. Ако нямаше, едва ли щеше да четеш тази статия. Някои хора, казваш, просто имат късмет, а аз нямам. Или пък все ти се случват неща, които нямат нищо общо с глупостите, за които говоря? Ммм, магаретата са твърде много, нали? Като ходя на вилата, често виждам много магарета. ОК, по-скоро крави или овце. Те си имат водач, нали така? Обикновено с тях има пастир. Той ги води. Не ти ли се струва, че искаш да се напънеш яко и ти да водиш. Да не си и ти от магаретата. Защото когато едно измучи, и други се включват.

Сега помисли за покер играта си. Какво си научил/а до този момент? Какво още искаш да научиш? И как да стане така, че да имаш късмет? Обещах ти да се върна към началото. Днес е денят да взимаш решения, не утре. Не отлагай. Търси работещите варианти. В покера имаш два изхода: победа и загуба научаване. Да, няма такова нещо като загуба. Късметът на някой с чушки срещу теб е просто едно от 10,000 ти хиляди „едисонови“ падания. Стани и бъди винаги подготвен/а, защото късметът е това, което се случва, когато подготовката се срещне с възможността. Колкото повече работиш, толкова повече късмет ще имаш. Само че работи ефективно, не си губи времето в неща като да коментираш късмета. Своя собствен или на другите.

А сега за късмет споделете тази статия със своите приятели и понеже знаем, че обичате покера, информирате се за всички последни покер новини като ни харесате във Facebook или ни следите в Twitter.