Лиляна Павлова одобри устройствения план на Варна

1
Добави коментар
yApple

Лиляна Павлова Снимка: Архив

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова вече е одобрила и подписала Общия устройствен план на Варна. Това съобщи самата тя пред БНР.

Министър Павлова уточни, че с това процедурата приключва и планът не подлежи на обжалване. Той окончателно ще влезе в сила след обнародването му в „Държавен вестник“. Последният устройствен план на морския град е от 80-те години на ХХ век.

Припомняме, че договорът за изработване на общ устройствен план на Варна беше подписан още през 2005 година. След поредица от обществени обсъждания през есента на 2009 година бяха внесени над 1000 предложения от гражданите на Варна. Част от тях бяха приети и разгледани от 26 ведомства. Варненският общински съвет гласува окончателния вариант на общия устройствен план през май 2012 година. След много страсти и протести за съхраняване на Морската градина като зелена зона общият устройствен план я определя като „Зона с паркоустройствен характер“.

Главният архитект на община Варна Петър Йорданов уточни, че след публикуване на одобрения общ устройствен план на Варна в „Държавен вестник“, а такъв не е имало от 1982 година насам, общината ще стартира процедура по изработване на паркоустройствен план на Морската градина. След приемането на този паркоустройствен план и до него строителството там остава забранено, каквото беше основното искане на гражданите.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти