Сталактитовата пещера Авшалом в Израел (Avshalom Cave)

114
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Пещерата Авшалом, известна още като пещерата Soreq или Сталактитовата пещера, се намира на западните склонове на Юдейските хълмове, близо до Бет Шемет в Израел. 5000-та кв. метра пещера притежава една от най-внушителните колекции от сталактити и сталагмити, наподобяващи различни форми. Някои от образуванията, висящи от тавана на пещерата достигат 4 метра дължина, а други се сливат със сталагмитите в сталактони. Има формации, които приличат на полици, гънки на плат, клони, корали, гроздове и много други обекти. Чудатите природни форми в съчетание с призрачното осветление вътре създават една доста тайнствена атмосфера в пещерата.

Авшалом е била открита случайно през май 1968 г., вследствие на експлозия. Според геолози тя се е образувала преди около 25 милиона години, когато планинския кръг на Юдейските хълмове се е издигнал над повърхността на водата. Слоеве от варовик и доломитна скала са били преместени и нагънати с течение на времето, образувайки пукнатини, които позволявали на водата да прониква и да разтваря скалата. Докато се просмуква през отворите и преминава през почвата тази вода абсорбира увеличаването на количеството на въглероден диоксид от корените на растенията и разлагащата се земя. Този карстов процес играе важна роля при разширяването на пещерата.  

Години по-късно, когато морето се е оттеглило и понижило нивото на подпочвените води, разпадането на скалата е спряло и процесът е бил обърнат. По този начин са е образувало огромното разнообразие от сталактитите, които могат да се видят днес. В няколко все още активни зони на пещерата, където се поддържа постоянна топлина и влажност през цялата година, образуванията продължават да растат.

Пещерата е кръстена на Авшалом Шохам (Avshalom Shoham) – израелски войник, убит във Войната на изтощението. След като е била открита, нейното местонахождение се е пазело в тайна с цел да се запазят природните й богатства. Пещерата, която е в сърцето на създадения през 1975 година 67-дунам Авшалом природен резерват, днес е отворена целогодишно за посетители.

Hobyto.com