Зависимостта между езика и болестите

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Зависимостта между езика и болестите

Този удивително подви­жен орган в човешкото тяло представлява и най-силният мускул. Изпълнява различни жизненоважни функции: определя вкуса на храната, помага да я пре­глътнем и ни позволява да говорим. Затова е добре да имаме по-богата представа за това какво предста­влява и какви проблеми могат да възникнат.

Под микроскоп

Езикът се състои от мускулна тъ­кан, покрита с лигавица. Грапавата структура на неговата повърхност се дължи на т. нар. папили, в които са съсредоточени множество рецеп­торни клетки. С помощта на нервни импулси те преда­ват информация в главния мозък за вкуса на храната – сладко, кисело, горчиво, солено.

Ако боледува

Дори най-малката болка на езика, който е в непрекъснато движение, предизвиква силен дискомфорт. Болезнеността може да бъде пре­дизвикана от механична травма или изгаряне – ако например изпиете или хапнете нещо горещо.

Лигавицата на езика се раздразва и от цигарения дим. Едни от най-не­приятните усещания се предизвик­ват от малки язвички или стоматит». Според данни от проведени научни изследвания, стоматитът се изостря при хора, които попадат в стресова ситуация. Болки в езика се появяват и при захарен диабет и анемия.

Профилактика

Избягвайте твърде кисели­те, люти и го­рещи блюда, които раздразват устната кухина.
Придържайте се в дневния си порцион към балансирани продукти, които съдържат основни хранителни вещества и витамини.
Заобичайте киселото мляко: то влияе много добре на със­тава на микрофлората в устата и може да предотврати появата на болезнени язвички.
Спазвайте добра хигиена на устната кухина и чистете езика със специална четка, като я движите от корена към върха му.

Интересни факти

Езикът е индикатор за здравето на целия органи­зъм. Ако езикът е розов, Всич­ко е наред. Яркочервената окраска може да сигнализира за недостиг на витамини от В групата, а белите налепи – за проблеми със стомашно- чревния тракт.
Върхът на езика реагира на сладкия и соления вкус, страничните части – на ки­село, а задната – на горчиво.

Географският език подсказва за началото на алергия

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.