50 лева глоба за стикер върху колата

1
Добави коментар
Yoani4ka
Yoani4ka

България
  

50 лева глоба за стикер върху колата

PlovdivWeek на 07/09/2012, 09:33

Снимка: livebiz.bg

Глобата за застрахователните компании ще бъде от 30 до 60 хил. лева

 

Още месец колите със застраховка „Автокаско“ ще могат да се карат с маркировка и лепенки за валидна полица. От 6 октомври обаче влиза в сила забраната, а шофьорите, които не са свалили обозначителните стикери, ще трябва да заплатят глоба. Това предвиждат законите в Кодекса за застраховане, приети миналата година. Тогава депутатите забраниха на застрахователните компании да изискват от собствениците на коли да ги маркират и поставят стикери, удостоверяващи наличието на валидно „Каско“.

За колите, които имат вече стикери обаче, се даде гратисен период до 6 октомври, за да бъдат свалени. След тази дата, ако КАТ спре автомобил с такива лепенки, шофьорът ще отнася глоба от 50 лева. За застрахователни компании пък, които продължават да задължават клиентите си по „Каско“ да маркират колите, санкцията ще бъде от 30 до 60 хил. лева. При повторно нарушение глобата скача на 120 хил. лева.

Въпреки забраната няколко застрахователи намериха начин да продължат да маркират колите. Вариантите са най-различни и реално не показват по никакъв начин, че автомобилът има застраховка и в кое дружество е сключена тя. При една от компаниите например новият стикер е на автосервиз. Други лепенки пък призовават за даряване, пише Стандарт.

Тагове:
българия
глоба
застраховане
автокаско