БЛОГ ЗА СЕРИОЗНИ ХОРА: РУСЬ ОРДА, ЗЛАТНАТА ОРДА – ИСТОРИЯТА-НАУКА ИЛИ ИЗМИСЛИЦА

2
Добави коментар
alcione
alcione

Всеки знае, че в резултат на нашествие на чужди племена в 1237г. Русия на векове е потънала в мрака на нищетата, невежество, жестокост и насилие след попадане в икономическа и политическа зависимост от своя поробител – монголския хан, предводителя на Златната орда. Счита се, че монголо-татарското иго нашествие е донесло на руския народ неизчислими беди. Но така ли е било в действителност?

Американския историк Ерик Майделфорд работещ в европейския архив открил
необичайна информация. Оказва се в 16 век при европейските властници се е случило странно побъркване. И точно в 16 век. Дълго след тази епоха нищо подобно не се е наблюдавало. Майделфорд написал за това книга, под названието „Побъркани благородници“.В какво се е проявявала поразителната епидемия за това побъркване?

Например Албрех Фридрих Пруски, се побъркал по следния начин. Той късал потретите на Лютер и лягал да спи в пълно бойно снаряжение, очаквайки всеки момент да нападнат ордите на монголците. Явно той действително е бил ненормален. В съвременната история се счита, че Европа никога не е била покорена от монголците.В резултат на така наречения „Западен поход“  монголците са разгромили армията на Хенри Силезки близо до Рослов и навлезли Полша, Унгария, Моравия и Силезия.

Европа се е опитвала да се съпротивлява, но обединените войски под командването на унгарския крал Бела ІV били разгромени от хан Батя /Баща/.В продължение на 6 дни отстъпване голяма част от войската е била унищожена. Монголците са завзели столицата на Унгария – Пещ. В 1242г. войската на хан Батя са достигнали до бреговете на Адриатическото море. Какви в действителност са били монголските орди, които така са наплашили Европа в 16 век?

                                         крал Белла IV

Като реална държава Монголия е възникнала в 20 век и даже сега се намира на ниско ниво на развитие. В това число и от гледната точка на военното изкуство. Възможно е тази могъща в миналото империя в последствие по някакъв начин да е деградирала. Такива примери в историята са ни известни. Например падането на Вавилонското царство и Римската империя в ранното средновековие в Европа.

Днес нито простите монголци, нито интелигенцията не знаят за изключително важно събитие за своята страна, като завоюването на Русия и Европа. Всички тези данни те са узнали от външни източници. В това число от западната литература. Ако това, е било такова историческо събитие, то в Монголия биха останали от старите обичай, култура, писменост, но в сегашно време такова нещо няма. Писменост се е появила в 20 век., по- рано е нямало. По навик стереотипната история за монголо-татарското иго в Русия не се потвърждава от руските източници. Но това не пречи успешно да се преподава в училищата.

Ето например средновековен ръкописен  списък на Посолството в Англия, на дворянина Григорий Никулин и Иван Звиновя. Дава подробен отчет за посолството на цар Борис Годунов в Англия в 1601-1602 години. В частност в него се привежда следния разговор на Руския посланик Григорий Никулин с посланика на Шотландия в Лондон:

“Посланикът е попитал Григорий „Как сега е с великия управник  във вашата Татарювья?“. И Григорий отговаря на посланика:” За каква Татария питате? Във великия наш цар негово царско величие служат много мюсюлмански царе и царчета и татари на  Казанското Царство и на Астраханското  царство и Сибирски и Казашки и Калмански орди и други много.”

Както се вижда от текста руският посланик въобще не разбира въпроса на Шотландския посланик. За него татари не са завоеватели на Русия, а  са войни стоящи на служба при руския цар.

                                          хан Батя
В 1252г. от Константинопол под командването на хан Батя дошъл със свита посланика на крал Людвик ІХ Вил. Той писал за това в своите „Пътни записки“:

„Навсякъде сред татарите са разхвърляни селища на руснаците. Руснаците са се смесили с татарите и усвоили техните навици. А също дрехите и начина на живот. Всички пътища за движение в обширната страна се обслужват от руснаците и на мостовете през реките са руснаците, навсякъде руснаци.“

Забележително е, че той е пътувал из Русия само 15 г. след началото на монголско-татарското иго.По нататък той пише:

 “Жените на руснаците, като нашите, носят на главите си украшения и обшиват роклите си. Мъжете носят къси дрехи, кавкани, агнешки шапки и др. Жените украсяват своите глави, като французойките. Мъжете носят дрехи, подобни на немците.”

Оказва се, че монголо-татарските дрехи в Русия в тези времена по нищо не се различават от Западно-европейските.

А ето какво е писал за Златната орда в своя пътепис арабския пътешественик Ибн Батута в 1333г.

                       Абу Абдаллах Мухаммед Ибн Баттута

” В Сарай берке е има много руснаци. Главната маса въоръжени и обслужващи в Златната орда са съставлявали руските хора. Победителите  монголци са въоръжили победените от тях руснаци и те се явяват в техните войски основната маса, без да оказват някаква съпротива.“

Даже в историята на древния Рим победителите не въоръжавали победените роби! А обратно- победителите винаги са разоръжавали победените. И ако след това ги викали на военна служба, то те са съставяли значително малцинство, защото се считат за не надеждни. Това не прилича на монголско иго.

Една миниатюра от  “Лицевия летописен свод” от 14 век:

”Хан Батя е със светли коси, със славянски черти на лицето. На главата си има корона. А съпровождащите го оръженосци са типични казаци от Запорожието с чомбас(Софийско), плитка (Ловешко), перчем (Габровско), перчин (Пиринско) и др. Останалите войни на Батя с нищо не се отличават от руските дружиници.“

  

В експозицията на Художествения музей в гр. Ярослав е изложена голяма дървена икона от 17 век. „Житие на Приподобния Сергей Радонежский“.В долната част на иконата е изобразена легендарната Куликовска битка. В достоверността на този исторически паметник днес не се съмнява никой. Руснаците и Татарите на тази икона също не могат да се различат. И едните и другите са с еднакви позлатени доспехи и шлемове и освен това и Руснаците и Татарите са сражават под едни и същи бойни знамена с изображение на лика на Спас Неръкотворни /Лик на Христос/. Татарската орда на хана Мамай воюва с руските дружиници на Дмитрий Донски под знамената с лика на Исус Христос. Едва ли Руската църква би си позволила такава грешка на православната икона.

От писмото на Унгарския крал Бела ІV до Римския папа написано 1241г., ние разбираме, че когато в държавата Унгария са навлезли, като чума татаро-монголите, по-голяма част била обърната в пустиня И като овчарник била обкръжена от различни племена на неверници,рРуснаци, скитници от Изток, българи и други еретици от юг. Във войската на хана Батя се оказва, че се сражават основно славяни. В гвардията на легендарния монголски хан Батя, няма нито един монголец и дори татарин.

За да се осигури тази армия трябва огромно количество метал. Метал за оръжие, метал трябва и за подковите на конете. Както по-рано, така и сега в Монголия няма нито руда, нито метал, нито специалисти по метала. А знаменитата Монголо-татарска орда с криви ятагани и щитове и лъкове в ръцет, предизвикващи ужас със своите внезапни масирани нападения с диви викове и дюдюкане, това е преди всичко мит и приказка.

Огромната „Монголска“ империя за времето на своето 300-та годишно съществуване практически не е оставила писмени паметници на истински монголски език. Единствено до нас са дошли един  надпис на камък, 2 писма и роман, написан на татарски. И тези малки текстове се оказва, че са разшифровани от един и същи човек, някакъв господин Шмит. А за потомци на монголските завоеватели, неизвестно защо се смятат Туркистанските ингури, приемани за турци. И само историците знаят, че тези турци, някога са били монголци. Самите турци за това не се сещат.

Не са се съхранили не само Монголски писмени паметници, но и материални от периода на Златно-ординското ханство. Историята на Злато-ординското ханство е една от най-бедните откъм време и обстоятелствата. А столицата на ордата, знаменития „Сарай“, ние не знаем кои развалини, можем да наречем с това гръмко име. Проблемът със създаването и разрушаването на държавата на Чингизхан е вълнувал много историци, той и до сега не е решен.

Монголците с учудване узнали, че в тяхната история има Чинзгисхан. Чингизхан това не е монголско име. За тях е било учудващо, че Чингизхан е принесъл огромно богатство на територията на Монголия. Това имане го търсят руснаците, монголците, но не могат да го намерят.Да се намери не е възможно, защото никога не е имало ордата, нито Чингизхан и нито е имало имане. Защо Великата империя, която е съществувала 300 години не е оставила след себе си никакви материални паметници? Защо Монголския хан е писал своите ярлеки /укази/, т.е. държавни документи, на руски език?

Например в аналите на Бьортонския манастир от края на 13 век има такъв интересен запис:

“А на вероизповеданието татарина отговорил: Те вярват на единния владика на света Бог и сина на небето, който е Черкан, Чингисхан на земята.”

Но нали при мюсюлманите бог Аллах е единствен без (не е) син, а син на Бога е при християните. Татаринът, който говорил за своята вяра на служителите на бенедиктинския манастир в Бьортон Енотренти и е бил християнин е казал , че  техния предводител /Чингисхан/ е свети Йоан. Чингисхан по свидетелство на средновековните татари също е бил християнин, поради това, че са го наричали свети Йоан. Чингизхан означава Велик хан. Това е титла, а не име.

Тюркски и арабски езици използвали се от Афанасий Никитин за написването на руски православни молитви или ислямско православни, което звучи странно в нашето време.Например:

“Не отстрани ме Господи от пътя истински и ми посочи Господи пътя твоя праведен Господи мой Алла, перводиги Алла, ти щедри Алла, радим Алла, щедър Алла, радима Алла, ахарим дорима. Вече преминаха четири последователни дни в Бесерменска земя, а християнство не намерих…. Майка Божа преминах три морета дигерхудо доно Алла, перкодигер дано амин. Милна Милостивият, Милосърдният Алла, Великият, аших …., Иса рух Алла, аилихсулом Алла, Могъщият, прости твоя роб.”

Един от най-знаменитите предмети в  Московската Оръжейната палата е Ерихонската шапка. Военен шлем преписван на Алексей Михайлович. Това е разкошен шлем. На него ние виждаме изображение на царска корона, православния кръст, Арахангел Михаил. Типични православни символи. В същото време на този шлем има арабски надпис, в превод означаващ: „И зарадвай вярващите“.Това е израз от Корана. Известно е, че Ерихонската шапка е била изготвена в 1621г. от руския майстор Никита Давидов.

Славянският /руския/ език може да се ползва и в Турция, Персия, даже в известните днес части на Индия. Известно е също, че много книги и официални документи на имперската администрация в Западна Европа още в 16 век са написани и отпечатани на руски език, църковнославянски език. И едва в 17 век международен език на Запад става латинския език!

08-Rus-Orda_нов por dm_512a25b6d5e48