Магнитни бури през ден този месец

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Магнитни бури ни удрят през ден през септември. Въпреки че в момента Слънцето „дреме“, изригвания има, макар и с по-малка сила. Според предварителните прогнози, освен на 8 септември, слънцето ще изпраща електромагнитни „писма“ до Земята и на 15, 17, 20, 22, 27, 29 и 30-ти.

Тези, които все още се тресат от нерви заради предупрежденията на американската космическа агенция НАСА, че в края на месеца се очакват силни геомагнитни бури, могат да отдъхнат. През последните дни учените смекчиха прогнозите си и отложиха опасността най-рано за ноември.

Хората напоследък много се притесняват от увеличената слънчева активност, но място за паника няма, коментира пред „Стандарт“ доц. Борис Комитов от Института по астрономия с НАО „Рожен“ към БАН и ръководител на проект „Хелиотараксия – Център за слънчев и слънчево-земен мониторинг-Ст. Загора“. По думите му в момента Слънцето се намира в така наречената яма на Гневишев – временно затишие на неговата активност между два пика, което продължава обикновено между 14 и 18 месеца за отделните 11-годишни слънчеви цикли. В зависимост от това, кога ще свърши „почивката“ на Слънцето, зависи дали ще има ледена зима или студена и дъждовна пролет, обясни специалистът.

В такава фаза на слънчевия цикъл като „ямата на Гневишев“ преобладават слаби слънчеви изригвания и това благоприятства по-устойчивото и сухо време. Късната есен обаче може да ни поднесе неприятни изненади заради вторичния пик на 11-годишния слънчев цикъл, който предстои да настъпи до няколко месеца, но не по-рано от ноември-декември, предупреждава доц. Комитов. Причината е, че с вторичния пик ще започне и сезонът на слънчевите „мегаизригвания“ в настоящия 11-годишен цикъл и той ще продължи макар и все по-затихващ почти до неговия край към 2019 г. Това са слънчеви изригвания с мощностен клас, равен или по-голям от Х9. Ако обаче Слънцето реши да си „подреме“ още няколко месеца, вторичният пик може да се отложи чак до пролетта, дори лятото, обясни експертът. В такъв случай зимата ще бъде мека и суха, а пролетта – студена и дъждовна.

Доц. Комитов уточни, че Слънцето активизира дейността си на 11-годишен период. Последният цикъл, известен като 24-и цюрихски цикъл, е започнал през октомври-ноември 2008 година и е достигнал главния си максимум през ноември 2011 г. Вторият пик обаче макар и по-малък крие повече рискове за човешкото здраве и почти цялата ни техническа инфраструктура именно защото е свързан с началото на фазата на слънчевите „мегаизригвания“. Те понякога водят до увеличаване на естествения радиационен фон.

Мегаизригванията могат да изкарат от строя част от техниката и нанесат сериозни щети на националните икономики в световен мащаб. Подобно нещо се е случило на 11 март 1989 г., когато за 2 часа спира тока в Канада и някои американски щати. „Квебекският инцидент“ носи щети в размер на 9 млрд. долара само за 2 часа, изтъква доц. Комитов. Той допълва, че на 28 октомври 2003 г. заради мегаизригване от мощностен клас X17.2 се получили нарушения в подаването на електроенергия в над 50 страни, а 1/3 от комуникационните спътници излезли от строя, блокирали много джиесеми и интернет връзки.

Лютото слънце отнема съня. Мегаизригванията влияят най-много на хората със сърдечно-съдови проблеми, обясни кардиологът д-р Валентина Григорова. Хората се жалват от главоболие, „игри“ на кръвното налягане и аритмии. „Забелязала съм, че ден-два след рисковите дни пациентите, които се обръщат за помощ, се увеличават“, изтъква д-р Григорова, която има кабинет в столичната Първа градска болница. По думите й болните не бива да неглижират проблемите, а да се консултират с лекуващия си лекар. В някои случаи се налага корекция в терапевтичната схема.

Слънчевите електромагнитни вълни оказват влияние и върху централната нервна система. По-чувствителните хора стават тревожни, раздразнителни, трудно заспиват. В тези случай помага вечната комбинация – валериан, глог и мента. При по-тежките случаи може да се наложи да се вземат и сънотворни за известно време. Рисковите дни не са подходящи за голяма физическа и умствена активност, предупреждава д-р Григорова. Тогава хората трябва повече да си почиват. Докторите съветват да се избягват преходи по високите била на планините, ремонти и основно чистене. Препоръчително е кафето и други стимулиращи напитки да се заменят с билков чай и фрешове. Употребата на алкохол трябва да се намали до минимум. Най-устойчиви на електромагнитните бури са младите хора и спортистите.