Най-красивите фонтани в света

1
Добави коментар
mayaiv
mayaiv

Фонтани има във всеки град, че дори и в повечето села – стандартни, сладникави, красиви, пеещи, цветни, забавни, закачливи, а вече и шоколадови и алкохолни… и какви ли още не.

Всеки един град трябва да притежава поне един атрактивен фонтан, за да привлича туристи, а колкото той е по-цветен, по-голям и хвърля вода нависоко, толкова по-добре. По целия свят има невероятно красиви фонтани, но The Travel Word е направил селекцията на най-красивите и запомнящи се по цялото земно кълбо – истински произведения на изкуството.

Фонтаните са едни от най-красивите атракции в паркове и площади. Вижте Топ 10 на най-атрактивните от тях:

1. Фонтанът ди Треви в Рим
Той е най-големият бароков фонтан и една от най-големите забележителности в града. Името на монумента произтича от факта, че е разположен на малък площад, свързващ три улици (tre vie). Той е с височина 25,9м и широчина 19,8м. Скиците на фонтан ди Треви са били изготвени още през 1629г. от Жан Лоренцо Бернини, по поръчка на папа Урбан VIII, но когато папата починал проектът е изоставен. Дълги години след това със строежа му се захванал Николо Салви, но когато и той починал през 1751г. архитектурната забележителност отново останала незавършена. Едва през 1762г., ди Треви бил изграден окончателно от Джузепе Панини. В центъра на фонтан ди Треви е разположена статуя на бог Нептун, а от двете му страни има две женски фигури – Изобилие и Здраве. Първата излива вода, а втората е с чаша в ръка, от която пие змия.

Вдясно от монумента е поставена мраморна ваза, чието място си личи, че не е там, но нейната история е много впечатляваща. Николо Салви бил упрекван постоянно от един бръснар, чийто салон се намирал на площада, че нещо не било наред с фонтана както и, че статуите биха стояли по-добре на друго място. В последствие, Салви сложил тази мраморна ваза пред бръснарницата и ако застанете точно зад нея ще се убедите, че тя скрива цялата гледка към ди Треви.

Има множество легенди, свързани с ди Треви, но най-популярната от тях е, че ако хвърлиш монета във фонтана, все някога отново ще се завърнеш в Рим. Други гласят: ако двама влюбени хвърлят заедно две монети – те ще бъдат обречени на вечно щастие, ако хвърлят три – ще се оженят скоро или ще се разделят завинаги и т.н. Всичките тези поверия подтикват туристите да хвърлят дневно монети на стойност около 3 000 евро, като тези средства отиват за подпомагане на крайно нуждаещите се в Рим. Разбира се, има и много опити за кражба на монети от ди Треви, поради което са монтирани камери, а нарушителите се санкционират.

2. Unisphere – Куинс, Ню Йорк, САЩ
Това не е истински фонтан, а по-скоро гигантски стоманен образ на земното кълбо, проектиран във воден басейн.
Намира се във Флашинг Медоус-Корона Парк в квартала Куинс. Unisphere е изграден като тематичен символ за провелото се през 1964-1965 година в Ню Йорк Световно изложение. Темата е била „Мир чрез разбирателство“ и именно този метален глобус представя идеята за световния мир и взаимозависимост. Конструкцията е с височина 50 метра и диаметър 37 метра. Тежи цели 408 тона и е дело на ландшафтния архитект Гилмор Д. Кларк

3. Магическият фонтан Монтжуик – Барселона, Испания
Този грандиозен микс от светлини, цветове и водни ритми се намира между Palau Nacional и Plaça d’ Espanya. Построен е от дизайнера Карлес Буигас през 1929г. по случай Международното изложение в Барселона.
Магическия фонтан има три концентрирани кръга, които „танцуват“ в ритъма на музиката, варираща от саундтраци на филми като Кръстникът, Властелина на пръстените и Гладиатор до испанската Зарзуела, песената „Барселона“ на Фреди Меркюри и произведения на Монсерат Кабайе. Фонтанът се състои от 3650 отвора, които помпат и изтласкват 2600 литра вода на всяка секунда. За да видите това уникално светлинно и музикално водно шоу трябва да знаете, че то се изпълнява през месеците от октомври до април на всеки половин част между 19-20.30 часа в дните петък и събота, а през лятото от май до септември всеки четвъртък до неделя между 21-23.00 часа отново през половин час.

4. Фонтан Гигантската дива гъска – Сиан, Китай
Фонтанът се намира на площада пред величествената над 1000-годишна Пагода на Голямата дива гъска. Смята се, че водната конструкция е най-голямата по рода си в Азия и може би е най-зрелищната атракция в Сиан (Xi’an). Многото дюзи са разпръснати върху площ от 20 000 кв. метра и изтласкват вода под звуците на музика.
Представления има и през деня, но за по-зрелищно е нощното шоу, тъй като тогава фонтана е осветен с разноцветни LED светлини. С такава прекрасна обкръжаваща среда, няма как да не усетите наистина духа на славната династия Танг, независимо дали сте будистки поклонник или случаен посетител.

Страници: 1 2