Село Река възроди традицията да отбелязва празника си

1
Добави коментар
smolyandnes
smolyandnes

Тази година село Река възроди стара традиция – в началото на септември да отбелязва празника си. Добър повод да се съберат роднини и близки от различни краища на страната. Празникът откри кметският наместник Милко Чаушев и отбеляза, че където и да се намират, хората се връщат при корена си, затова традициите трябва да се съхраняват и да се спазват.

От името на кмета Николай Мелемов, жителите на Река поздрави секретарят на община Смолян Замфир Копчев. Той им пожела здраве, по-малко проблеми и много настроение. За доброто настроение на хората беше подготвена и богата музикална програма. Празника уважиха още депутатът д-р Даниела Дариткова, общинските съветници от ГЕРБ Росица Караджова, Величка Бодурова, София Иванова, Борислав Георгиев и главният финансист на община Смолян Венера Аръчкова, съобщиха от пресцентъра на община Смолян.

260 са жителите на смолянското село, половината от тях се занимават с животновъдство и земеделие, а друга част работят сезонно в по-големите градове. Някои от хората работят в Смолян. 23-ма души в с. Река работят по схема „Развитие” по ОП „Развитие на човешките ресурси”, което означава, че доста голям процент от хората имат препитание. Сградата на кметското наместничество и здравната служба се ремонтират, защото от години са били занемарени, поради липса на средства. Чаушев се надява да се асфалтира и част от пътя в селото.

Щастлив е, че и тази година детски глъч ще огласява Река, защото в полудневната детска група има шест деца. В по-далечен план иска да се оформи екопътека, която ще свързва Река с Момчилова крепост, за да се раздвижи и туризма в селото.