Цистит, уролитиаза и кръв в урината при котката (Същност и причини)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

10.09.2012

Циститът представлява възпаление на лигавицата на пикочния мехур и е част от комплекса болестни симптоми, обединени в понятието FLUTD или заболявания на долния уринарен тракт при котките. Възпалението на пикочния мехур може да се дължи на бактериална инфекция, наличие на уролити (пикочни камъни), тумори. Понякога причината е неизвестна. Тогава циститът се означава като идиопатичен.

 

В пикочния мехур на здравите котки не могат да бъдат открити никакви микроорганизми – той е напълно стерилен, тъй като притежава ефективни защитни механизми срещу развитието на инфекции. При наличието на определени фактори обаче, тези защити могат да бъдат преодолени. Най-баналната причина за бактериална инфекция на пикочния мехур е ниската околна температура и по-точно преохлаждането. Често котките заболяват от цистит, когато са били оставени на течение, къпани са с твърде студена вода или са прекарали дълго време навън в мразовит ден.

 

Уролитиазата е една от най-често срещаните причини за цистит при котките. Пикочните камъни не са нормална находка в уринарния тракт на котките, а се появяват там вследствие на неподходящо хранене или някои ендокринологични заболявания. Размерът на уролитите може да варира силно – понякога те са кристали, видими само под микроскоп, в други случаи наподобяват прашинки или пясък, а при по-тежко и продължително боледуване могат да достигнат по големина грахово зърно, череша и дори орех.

 

Някои от по-редките предразполагащи фактори за развитието на цистит при котката са травмата, честото, нестерилно и неумело катетеризиране, туморите в областта на пикочния мехур или уретрата. Някои изследователи добавят намалената подвижност, затлъстяването, ниския прием на вода, некачествената и неподходяща храна, кастрирането преди завършване на физическото развитие при котараците (преди 1-годишна възраст).

 

2 част – „Диета“

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за котки:
„Котката ми не е дебела: за теглото и затлъстяването“
„Защо котката ми повръща?“
„Хронична бъбречна недостатъчност (ХБН) при котки“