Как да изберете подходящото моторно масло за вашия автомобил

1
Добави коментар
Kane
Kane

Изборът на подходящото за вашият автомобил моторно масло се прави от производителя на автомобила. Обикновено в сервизната документация има препоръки за необходимите изисквания, на които маслото трябва да отговаря. Тези изискванията  представляват експлоатационните и вискозитетни характеристики.

Има технически изисквания, на които маслото трябва да отговаря, за да е подходящо за даден двигател. Най-общо тези технически изисквания се наричат „експлоатационно ниво”, а то се определя съгласно спецификации,от които най-разпространени са АСЕА (Асоциация на Производителите на Европейски Автомобили) и API (Американски Петролен Институт).

 

Спецификат АСЕА

регламентира конкретни показатели и стойности , на които трябва да отговарят маслата за сервизно обслужване на леки, лекотоварни и тежкотоварни автомобили.  

Съгласно АСЕА маслата се разделят на 3 основни класа и съответни категории към тях,както и добавена година на внедряването на експлоатационно ниво:

A/В –Бензинови и дизелови двигатели на леки и лекотоварни автомобили;

C – Леки и лекотоварни бензинови и дизелови двигатели съвместими с допълнителни системи за третиране на отработените газове:  DPF и TWC /DPF – дизелов филтър за твърди частици; TWC – трипътен катализатор;

E – Тежкотоварни дизелови двигатели;

– Категориите са цифрата след класа: Например С1, С2… А3/Б3, А4/Б4 … Е6, Е7 и т.н.

– Година на внедряването на експлоатационно ниво: Например Е5- 02…, A3/B4-08, С1-10.

 

Сертификат API

разделя двигателите на два типа – „C” за Дизел и „S” за Бензин. Буквите поставени след „C”  и  „S”  следват по азбучен ред последователността на разработване на категориите : A, B, C, D, Е, F…

– бензинови- API: SA, SB, SC, SD, SE, SF, SG, SH (остарели) и API: SJ, SL, SM, SN (действащи)

– дизелови- API: CA, CB, CC, CD, CD-II, CE, CF, CF-2, CF-4, CG-4 (остарели) и CH-4, CI-4, CI-4 PLUS, CJ-4 (действащи)

 

Какво е вискозитетен клас

Вискозитетният клас (SAE) дава информация за вискозитетно-температурните свойства на моторните маслата. Последните се описват чрез кинематичен или динамичен вискозитет (иначе казано каква е гъстотата на маслото при различни температури).

Съгласно вискозитетния клас

маслата се делят на едносезонни и всесезонни

– едносезонни масла:

В зависимост от сезона им на употреба биват летни (SAE 20, … SAE 60) и зимни (SAE 0W, … SAE 20W), където W е съкратено от англ. winter- зима.  Използването им е обвързано с климата и като изключим много стара техника с голям разход, при съвременните автомобили е неефективно и дори може да бъде опасно.

– всесезонни масла:

Предназначени са за целогодишна употреба. Те се означават по следния начин: SAE 0W-30,.. SAE 5W-40, … 15W-50. Числото преди буквата „W” дава указания за нискотемпературните свойства на маслото. Колкото е по-малко това число, толкова по-подвижно е маслото при ниски температури и е по-лесно стартирането на двигателя. Числото след буквата  W дава указание за вискозитета на маслото при 100°С.

Това означава, че масла SAE 5W-40 и SAE 10W-40 имат еднакъв вискозитет при 100°С, но имат различни нискотемпературни характеристики.

Не всички масла SAE 10W-40 са еднакви

Запомнете, че е погрешно да избирате масло само по вискозитетен клас. 

SAE 10W-40 в конкретния случай показва нискотемпературните свойства на маслото и неговият кинематичен вискозитет при 100°С, но не дава никаква информация за експлоатационните свойства на маслото.

Какъв е цветът на „прясното” масло

Цветът на едно свежо моторно масло не е определящ за качеството му, тъй като зависи както от количеството, така и от оцветяването на компоненти, от които то е произведено (базови масла и присадки).

 

Оптимален пробег на дадено моторно масло

Условията за експлоатация и интервалите на сервизно обслужване се дават от производителя на съоръжението в сервизната документация, тъй като в нея се указват експлоатационното ниво и се препоръчва вискозитетен клас.

 

Други критерии, определящи пробега на даден вид масло:

– режим на натоварване (нормален или спортен, т.е. интензивно натоварване на двигателя);

– вид на движение (извънградско, магистрала или предимно в градски условия( на къси разстояния, с често пускане на двигателя и студено състояние);

– запрашеност на околна среда;

– техническото състояние на автомобила, годината на производство и реално изминатите километри за година;

– има масла, които са подходящи, както за бензинови, такаи за дизелови двигатели;

 

На коя търговска марка да се спра?

Абсолютно всички търговски марки имат свои продуктови гами. Многообразието от продукти ни дава възможност да избираме сред асортимент от масла, покриващи различни изисквания в зависимост от конкретното приложение. Сериите масла са обособени за леки, лекотоварни и тежкотоварни превозни средства.

 

Вместо финал

Запомнете, че изборът на моторно масло за даден двигател не е свързан с конкретна цена и търговска марка. Най-важното е правилно да разчетете изискванията на производителя и техническото състояние на вашето транспортно средство.

 

Вижте кое моторно масло на марката LIQUI MOLY е подходящо за вашия автомобил :

 

Вижте маслата на LIQUI MOLY, които предлага ESHOP.SENAX.BG