Създадоха „умни“ пердета (снимка)

1
Добави коментар
Desislava.Staneva
Desislava.Staneva

Освен в сгради, платът с втъканите сензори може да се използва за покриване на камиони, които са особено уязвими за кражби, когато шофьорът спре за почивка през нощта

Етикети
кражби, учени, плат

„Умни“ пердета заменят охранителните системи. Германски учени създадоха плат със сензори, който активират аларма, когато в помещението влезе външен човек, съобщава БТА, позовавайки се на в. „Дейли мейл“.

Високотехнологичната тъкан позволява да бъде локализиран точно крадецът. Тя е и значително по-евтина от останалите охранителни системи, защото за нея се използват само стандартни материали и компоненти, а не оптични влакна. Друго нейно предимство е, че е незабележима. Материята може да се използва не само за пердета, но и върху подова настилка и по стените.

Освен в сгради, платът с втъканите сензори може да се използва за покриване на камиони, които са особено уязвими за кражби, когато шофьорът спре за почивка през нощта. Алармата се задейства, когато човек докосне тъканта.

„Умната“ тъкан е създадена от специалисти на института IZM и Техническия университет в Берлин. Те са проверили издръжливостта на материята с пране в пералня машина и престой на открито при влажност 85 процента, както и при температури от -40 до +80 градуса. Резултатите от изпитанията са отлични.

Автор:

Десислава Станева

Разпечатай
Изпрати