С 15 лева спад на разходите за първия учебен ден

1
Добави коментар
spasko_18
spasko_18

България
  

С 15 лева спад на разходите за първия учебен ден

PlovdivWeek на 13/09/2012, 11:54

Снимка: dnevnik.bg

210 лева средно за ученик харчат родителите

 

15 лева по-малко в сравнение с миналата година ще отделят българските домакинства за първия учебен ден. Това сочи изследване на най-популярния сайт за онлайн търговия. Забелязва се и все по-дълготрайна употреба на учебните пособия.

Изчисленията сочат, че 210 лева ще трябва да отделят родителите за първия учебен ден на децата си в началните и средните училища. Разходите са с 15 лева по-ниски от планираните през миналата година, сочи електронно проучване на най-популярния сайт у нас за сравнение на цени и онлайн търговия – Pazaruvaj.com. Изследването е направено на база електронна анкета сред потребителите на сайта за най-търсените учебни пособия преди 15 септември, използвани източници за набиране на информация за магазини, асортименти и цени, както и предполагаем разход за закупуване на необходимите продукти. Според него само 30% от анкетираните родители и ученици са готови да изхарчат повече от 300 лв. за старта на предстоящата учебна година.

Най-много потребители – 43%, споделят, че разходите им са свързани с подготовката за училище на едно дете, а 14 на сто – за две. Други 42% от анкетираните са ученици, които са проучвали сами актуалните стоки, магазини и цени.

При дрехите, чантите и спортните принадлежности за първия учебен ден качеството надделява над цената, като то е от значение за три четвърти от участниците в електронната анкета.

Сайтът сравнява подготовката за първия учебен ден у нас с този в Румъния и Унгария. В северната ни съседка също се отбелязва спад в разходите – 142 лева за ученик. В Унгария пък домакинствата са готови през тази година да отделят повече средства. Средно 180 лева ще бъдат отделени от родителите в страната.

Сравнението показва, че разходите у нас възлизат на една трета при средна заплата 693 лева. В Румъния сумата е едва една шеста от средното възнгараждение, докато в Унгария – скромната една осма от средната заплата.

Тагове:
българия
ученици
разходи
спад
румъния
унгария
изследване

1 коментар(а) към „С 15 лева спад на разходите за първия учебен ден“

Коментирайте новините