Сладък суджук и фреш от грозде на фестивала на виното в Брестовица

1
Добави коментар
dominika
dominika

Градът
  Регион

Сладък суджук и фреш от грозде на фестивала на виното в Брестовица

Илияна Караланова на 13/09/2012, 14:06

Снимка: plovdivweek.com

Координаторът на проекта Кремена Цанкова и кметът на Брестовица Любен Радев показаха сувенири, изработени от деца от селото

Как се правят сладък суджук (десерт с цели орехови ядки и шира) и конфитюр от бяло грозде ще демонстрират майстори по време на фестивала „Брестовица – грозде и вино“, който ще се проведе в селото на 14 и 15 септември.

Проявата стартира на 14-и от 18.30 часа с фотоизложба на архивни снимки, свързани с брестовишкото грозде и вино. Час по-късно е официалното откриване на феста с древен ритуал по гроздобер, който ще бъде пресъздаден от ансамбъл „Тракийци“ на площада пред читалището.

От сутринта на следващия ден – 15 септември, на щандове в центъра на селото ще бъдат подредени различни сортове грозде, вино и посадъчен материал. Малчугани доброволци на възраст от 8 до 12 години ще продават фреш от грозде и сувенири.

Във фестивала ще вземат участие всички 5 винарски изби в Брестовица. За съжаление тази година не се очакват гости от чужбина. Имаме обаче амбиция той да се превърне в международен, обясни кметът на селото Любен Радев.

Проявата се организира за втора поредна година със съдействието на фондация „Америка за България“ и платформа „Агора“ по проект „Активни граждански общности чрез читалищата в България“.

Тагове:
градът
регион
фестивал
вино
брестовица
сладък
суджук
фреш
грозде