Тенденции за сватбената рокля – преди и сега

23
Добави коментар
varnanovagodina
varnanovagodina

Сватбената рокля винаги е била тема на разговор сред младите жени както в миналото, така и днес. Тя е обект на фантазии, желания и дълги безсънни нощи за бъдещата булка в ресторантите на Варна. Сватбеният екип на ресторант Вила Марциана край Варна познава в детайли важността на роклята за младата булка и за да улесни дамите, споделя своите знания и съвети.

Кратка ретроспекция на модните тенденции за сватба във Варна и по света

Според проучването на ресторант Вила Марциана – Варна винаги е имало модни тенденции в сватбените рокли. Един от най-интересните факти е, че в миналото те са били в много и различни цветове. Белият цвят, за разлика от днес, е бил много непопулярен и не се е свързвал със сватбената церемония. През XV век, например, булката се венчава облечена в своя любим или най-нов тоалет, без да спазва специални изисквания за церемонията пред олтара.  

Скандална сватбена мода сред висшите кръгове

Според екипът на ресторант Вила Марциана – Варна най-интересна е модата сред дамите от феодалната аристокрация, които слагали възглавнички под роклите си, за да имитират бременност.  През Ренесанса се появила тенденция булките да се венчават в рокли във фаталния червен цвят, но църквата бързо отхвърлила тази приумица.  Жените в Европа по онова време обичали да слагат пъстри, богати на цветове сватбени рокли. През епохата на Барока на мода излезли жълтите и златисти рокли, символ на чистотата и целомъдрието. В този период сватбената рокля била пищна, богата на дантели, бродерии и панделки. Коя от тези завръщащи се на модния подиум тенденции бихте използвали за Вашата сватба в ресторантите на Варна?

Белият цвят – кога се превръща в класика за булчинските рокли в ресторантите във Варна и по света?

През XVII век най-популярните цветове за сватбена рокля били розовото и кораловото, а век по-късно те били заменени от светлосиньото и бледозеленото.  Екипът за сватби на ресторант Вила Марциана – Варна отбелязва, че бялото започва да се налага като популярен цвят през XIX век и се превръща в задължителен за булчинската рокля през XX век. Така започва „ерата“ на белия цвят за булчинските рокли в ресторантите във Варна и по света. Според сведения на ресторант Вила Марциана – Варна, намерени в архивите на модната история, белият цвят става популярен след откриването на античните мраморни статуи при разкопки по гръцките острови и Помпей.

Сватбената рокля през XX век

През миналия век модата на сватбените рокли се развива стихийно. Всяко десетилетие носи своите нови тенденции. Екипът за сватби на ресторант Вила Марциана – Варна информира, че Коко Шанел внася дългите ръкави като аксесоар към булчинските рокли през 20-те и 30-те години на ХХ век, а двадесет години по-късно Диор връща корсетите. Тези трендове, както сте забелязали, се срещат и до днес на сватбените тържества в ресторантите на Варна. Следват десетилетия на модни бунтове. Типичната сватбена рокля е заключена в гардероба. Използват се смели тоалети, като къси поли над коляното, та дори и костюми с панталони. Започва времето на експериментите с традициите!

Завръщане към традициите на Вашата сватба до Варна

Днес, през първото десетилетие на новото хилядолетие, се наблюдава едно завръщане към традициите. Тази тенденция в булчинските рокли е видна както в България, така и в Европа. Опитът на екипа за сватби на един от най-добрите ресторанти във Варна и региона показва, че актуална тенденция през последните няколко години е завръщането на старото традиционно дълго було, обрамчено с красива дантела. То придава стил, елегантност, особена чистота и нежност на силуета.

Рокля тип „Принцеса“

Класическата сватбена рокля е задължително дълга, с обръч, тип „принцеса”. Предпочитани са сватбените рокли с бюстие и болеро, а не с ръкави. Основните материи, които се предпочитат, са коприна, тафта и шифон. Наблюденията на екипа за сватби на ресторант Вила Марциана – Варна показват, че в повечето случаи бъдещите булки избират роклите си така, че да подчертават красотата им, но и да са леки и удобни. Какво казват сватбените бутици във Варна? Според информация от сватбените бутици във Варна по-рядко се наблюдава закупуването на една дълга и тежка сватбена рокля за ритуалите и втора – къса и удобна – за сватбеното тържество. В тази връзка, екипът на ресторант Вила Марциана Ви дава ценен съвет: „Бъдете модерни булки, но преди всичко бъдете себе си!“.

Повече за Вашата сватба в ресторантите на Варна