ПАРАДОНТИТ СИМПТОМИ И ЛЕЧЕНИЕ

1
Добави коментар
rusenez
rusenez

Пародонтозата е свързана с дистрофия на костната тъкан на венците. Те изтъняват, слягат се, зъбите придобиват клиновиден вид и стават хиперчувствителни. Те бавно се  оголват, разклащат се и опадват. Същите последствия се получават и от парадонтита – загуба на зъбите. Това заболяване представлява възпаление и отток на венците и е много по разпространено от пародонтозата.

Напоследък парадонтита засяга не само възрастни хора, а и хора на средна възраст, среща се и сред подрастващите.

 

Парадонтитът протича бавно.

 

Всичко започва с кървене на венците, зачервяване и възпаление, лош дух в устата.

 

Увлечението по рафинирани храни лишава организма от важните минерали. Злоупотребата със захар и особено със захаросани бомбони и карамел увеличава риска от парадонтит. Там където е заседнала сладка храна, се образува киселина, която разрушава емайла на зъбите.

 

За укрепване на зъбите и дъвкателните мускули е полезно да ядем сухари, сурови пресни плодове и зеленчуци – ряпа, зеле, твърди ябълки и круши. Това помага да се изчистят зъбите и да укрепнат емайлът и венците.

 

Не дъвчете дъвка повече от 10-15 минути, защото по този начин се стимулира ненужно отделяне на слюнка.

 

В стоматологията вече не се набляга толкова много на антибиотиците, а са се насочили към така наречения кюртаж. При тази процедура венецът се разрязва, извършва се почистване на патологичната тъкан и в нея се ‘’присажда’’ т.нар. хидроксиапатит. Това е вещество, което влиза в състава на костната тъкан. В резултат на това клатещите се зъби се закрепват. Парадонтит не може да бъде излекуван изцяло, но може да бъде преустановен.

 

Животът на зъба може да се запази дори и в най-сложни ситуации. Съществува методика, при която в разширения зъбен канал се вкарва специален щифт – не метален, а от пластмаса. По този начин не се налага да се отваря зъбът, който и без друго е чуплив. След това се монтира така наречената керамо-композитна коронка. Тя не може да предизвика възпаление на венеца, защото не се вкарва вътре. А новият зъб по  цвят и форма напълно прилича на останалите.

 

Народната медицина не може да лекува парадонтита, но може да го облекчи.

Много полезен е масажът на венците. С големият пръст и показалец обхванете венеца от двете страни и масзжирайте с вертикални движения – по 9-10 пъти на всяко място. При масажа използвайте ситна морска или готварска сол, в която сте добавили няколко капки растително масло.

 

Народните лечители препоръчват във венците да се втрива смес от мед и сол в съотношение 1:2, или вътрешната страна на венеца да се натрие с лимонена кора, може и със склидка чесън. Но трябва да внимавате, защото чесънът и лимоновият сик могат да обгорят лигавицата.

 

Парадонтит не може да се предотврати. Ако човек е подложен на някакво нервно сътресение, настъпва пробив, срив в организма. Това води до  скоротечно развитие на парадонтит, въпреки, че човека не би свързал състоянието си с източника на проблема .

Сред причините за развитие на парадонтита е и наследствеността и вътрешните болести.

За развитието на парадонтита  помагат нарушението в стомашно-чревния тракт, авитаминозата, диабета, церозата на черния дроб….

Друга причина  за парадонтита е и неправилното хранене.

Парадотнти