МиШ- МаШ с МаРиЯ: Понички с мая ала „Dunkin Donuts „

2
Добави коментар
MaryT
MaryT

Известните и много вкусни понички, съпътстващи кафето на повечето американци, се появяват през 1950 г. Днес, след като съществуват повече от половин век, сладкишите имат почитатели в 40 страни на всички континенти. В забързаното ежедневие поничка с димящо кафе в чашка с надпис „Дънкин Донътс“ са добра закуска, която пести много от времето. Вкусните донъти с пълнежи от плодов мармалад, крем и шоколад може да си приготвите и в къши с вариации на оригиналната рецепта. Просто се въоръжете с търпение, че са ви нужни поне ден и половина от приготвянето на тестото през запържването до пълнежа и поръската с пудра захар.

Необходими продукти :

3 яйца;
1 чаена чаша прясно мляко;
1 чаена чаша кристална захар;
3,5 чаени чаши брашно- възможно е да поеме и малко повече;
1 пакетче ванилия;
1 пакетче суха мая;
3- 4 супени лъжици разтопено масло;
щипка сол;
Рапично олио за запържване,
Пудра захар за овалване на поничките.

Пресейте брашното със солта в дълбок и подходящ съд за месене. Изсипете сухата мая в него и го разбъркайте. Яйцата и захарта разбийте на пяна,добавете прясното мляко и маслото и ванилията.Изсипете сместа към брашното постепенно докато разбърквате с лъжица. Омесете твърдо тесто. Покрийте го с фолио и го приберете в хладилник. Нужно е да престои минимум 5 часа. Моят съвет е да се приготви от вечерта. Сутринта си пригответе хартия за печене и поръсете с брашно. Върху нея разточете кора с дебелина около 2 см. и изрежете кръгчета с чаша или формичка за сладки, с диаметър какъвто прецените. Оставете така поне два часа на топличко, докато поничките втасат или удвоят обема си на височина.

Загрейте олиото в дълбок съд, например касерола. Олиото трябва да е достатъчно за да плува поничката в него.

Запържете до ръждив загар за по минута- две,на всяка от страните.Готовите понички вадете върху сито, за да се отцежда ненужната мазнина.

Докато са още топли, обилно ги оваляйте в пудра захар.

Представих ви основната рецепта за понички. Следващата стъпка е пълнеж с крем, с шоколад или конфитюр. След като изстинат поничките правите с шило дупчица през която вкарвате пълнежа. Добър апетит !:)