Ангел Йорданов

4
Добави коментар
mims8711
mims8711

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

Умирам, майко, крещял Леонид.Касапницата в „Красна поляна“ и Банкя била заради разчистване на сметки между групировки
16.09.2001

Шум от борба, после падащи предмети. Някой тича по стълбите. Умирам, майко, умирам, крещи мъж. Това чула г-жа Фурнаджиева, която живее точно под апартамента на Леонид Фотев-Льоня Джуджето. Той и жена му Албена бяха зверски заклани в дома им в столичния кв. „Красна поляна“ в неделя час след полунощ. Убийството е извършено пред 10-годишната дъщеря на Фотев. Детето прескочило трупа на баща си и избягало навън. Събудих се от чукане по вратата. Чух детски плач, разказва съседка, която живее до апартамента на Фотев. Детето на Леонид трепереше и плачеше. Вратата им беше отворена. В коридора видях огромна локва кръв. До нея обезобразен лежал Леонид. Жената прибрала момиченцето. След малко дошли полицаите и изнесли другото дете на Леонид. Бившата жена на Фотев прибрала 10-годишната си дъщеря, която била на гости при баща си. Майката на Албена приютила 6-месечната си внучка. Най-вероятно убиецът от Красна поляна е Христо С., твърдят от полицията. Той обаче беше прострелян часове след това в кв. Банкя при престрелка между два мерцедеса. Основната версия на полицията за клането в „Красна поляна“ и Банкя е разчистване на сметки между хора от бившите групировки СИК и ВИС.

Втори ден полицията издирва на територията на цялата страна Антон Петров Милтенов (27 г.), Борислав Стефанов Борисов (31 г.) и Димитър Лъчезаров Вучев (28 г.) Предполага се, че те са най-приближените хора на убития в ранните часове в неделя Леонид Фотев-Льонята Джуджето.

Борислав Борисов – На името му в Търговския регистър се водят регистрации на няколко фирми. Няма информация дали не става дума за съвпадение на имена. „Дибор“ ООД е със седалище в София на ул. „Княз Борис“ 69. Репортерска проверка показа, че на това място няма офис. „Дибор комерс“ ООД е с адрес жк „Люлин“ 4, „Емулсия 2000“ – кв. Божурище, „Картел ББ“ – Бургас, жк „Славейков“, „Попгруп“ – гр. Попово, „Примастрой 21“ – кв. Божурище. Борислав Стефанов Борисов е призован чрез Държавен вестник поради неизвестен адрес като ответник по гражданско дело, заведено от GSM-оператора „Мобилтел“ за неплатена сметка. Процесът е насрочен за 25 септември от 13.30 часа в Софийския районен съд.

Предполага се, че Антон Милтенов и Димитър Вучев са работели като бодигардове на Леонид Фотев. Съседите на убития от „Красна поляна“ обаче заявиха единодушно, че никога не са ги виждали да влизат в блока. „Ама те, хората от снимките, са цигани. Изобщо как може да се прави връзка с Леонид“, възмущава се Анастасия Стоянова, която познавала убитите сравнително добре, защото баща й е домоуправител на блока. Според нея било изключено тези хора да са идвали някога в блока. „Компанията му беше съвсем различна. Всички бяха добре облечени“, разказва тя.

Леонид Фотев-Льонята Джуджето е регистрирал две търговски дружества. „Егробизнес груп“ се занимава с охранителна дейност и туризъм. „МИК – 93“ е с предмет на дейност търговия и посредничество.

Апартаментът, където в събота през нощта бяха убити Фотев и жена му Албена, се намира на последния етаж в панелен блок в столичния квартал „Красна поляна“. В мизерната осеметажна сграда няма дори чистачка, а по площадките и стълбите и в понеделник стояха засъхнали петна кръв. Фотев обаче има и друго жилище – в „Драгалевци“, твърдят полицаи.

Леонид и Албена са купили жилището в „Красна поляна“ в началото на годината, когато Албена била още бременна. Преди това там е живял млад мъж, който според по-старите хора в блока имал връзки с мафията. Новодошлите направили пълен ремонт на апартамента – съборили някои от вътрешните стени, монтирали климатик. Шумът от майсторите дълго време опъвал нервите на живеещите отдолу възрастни хора, но след като Леонид платил за ремонт на покрива на сградата, конфликтите били преодолени.

„Каквото и да пишат по вестниците – много си бяха добри“, разказват хората от блока. Въпреки че никой от тях не е познавал добре двойката, всички са единодушни, че Албена и Леонид били възпитани и тихи хора. „Понякога им идваха гости, но всичко беше в границите на разумното“, разказват съседите.

Всички от блока са забелязали мъжете, с които се движел Леонид. Според едни те били гардове, според други – само приятели. Живеещите в блока обаче са единодушни, че Леонид разполагал с много пари. Той карал тъмносив мерцедес, а за Албена купил нов джип „Чероки“. Обикновено излизали заедно малко след 9 часа. До 20 часа и двамата оставяли колите си на близкия платен паркинг. Често обаче се прибирали много по-рано. За 6-месечното им бебе отскоро се грижела жена, която поддържала и жилището. Десетгодишната дъщеря на Леонид от първия му брак идвала в „Красна поляна“ за ваканциите. Тя и бебето спели в съседната стая, когато убийците са били в апартамента.

„Нищо не сме чули“, разказват съседите, живеещи непосредствено до Фотев, за фаталната нощ. Десетгодишната Лили позвъняла първо на тяхната врата. „Каза ни, че двамата лежат в кръв, цялата се тресеше“, спомнят си те. В 1.00 часа „Бърза помощ“ и полицията вече били уведомени. Никой не посмял да влезе в апартамента, за да вземе бебето, преди да дойдат екипите им. През открехнатата врата на апартамента се виждало само тялото на мъжа, проснато в коридора.

„Целият в кръв – беше страшна картина“, разказва жената от съседния апартамент. Никой не посмял да излезе, въпреки че бебето проплаквало отвътре. Повечето живеещи във входа били събудени от полицаите, които разпитали всички. Психолог поел детето, което видяло окървавените тела на баща си и приятелката му. В момента момиченцето е при майка си. За бебето се грижат родителите на Леонид.

За двете двойни убийства в неделната нощ е образувано следствие в Столичната следствена служба. Назначени са множество експертизи – съдебно-медицинска, балистична, трасеологична, които трябва да приключат до седмица.