Мартина Генкова-Иванова

2
Добави коментар
lubopav
lubopav

Училище любимо…

Наближава отново септември. И освен, че лятото свършва, започва и новия, пореден учебен сезон. За много дечица ще бъдат първите вълнуващи крачки в училище, вкючително за моето. Вече видях и се уверих в пораженията, които нанася първото поставяне в рамки и шаблони – детската градина… А какво ли предстои?
Нима е толкова сериозна и дълбока илюзията? Поколение след поколение, така сме издълбали коловозите, че вече дори не ни хрумва, че има път извън тях.

Идваме на този свят съвсем чисти, необременени, с отворени очи, включени сетива, опознаваме всичко в нас и около нас водени единствено от първичната програма, заложена във всеки от нас – подсъзнанието, интуицията, онази частичка от нас, която ни свързва със Вселенското съзнание, с онази безгранична и необятна библиотека от познания и опитности. Но попадаме в света на дуалността и всички се втурват да ни учат и .. да подтиснат този вътрешен глас. Обучаването започва още с първите глътки въздух.
Учат ни как ядем, да пием, да говорим. Кога и дали да се смеем, да не говорим на висок глас, да не се смеем на глупости, да не се вдетиняваме, да бъдем сериозни, да не мечтаем, да не си говорим “сами”. Да бъдем като възрастните.
Учат ни да искаме разрешение за да отидем до тоалетната, за да пием вода, за да се изкажем, за да излезем, да влезем…

Доброто възпитание сякаш повече се доближава до дресировка и обезличаване… Учат ни… да учим наизуст нечии чужди мисли, да запаметяваме дати, изминали събития с неясна и недоказана стойност и истинност, учат ни да тълкуваме “какво е искал да каже авторът”, да събираме, да изваждаме, да изучаваме физичните закони на електричеството, гравитацията, хиическите съединения, ветровете и циклоните. Учат ни на законите на икономиката, маркетинга, търговията, политиката и цялата порочна схема, изграждаща илюзорния свят на надлъгване и конкуренция. Учат ни, че трябва много и упорито да учим, за станем по-добри от другите, за да бъдем примерни граждани, за да се вписваме по-успешно в представите, в шаблоните. Учат ни, че трябва със зъби и нокти да се борим, за да отстояваме себе си, че трябва да работим неуморно, да се състезаваме и конкурираме, да надскачаме другите, за да бъдем успешни и за да стане нещо от нас. Дали е така обаче? И това ли са наистина важните неща в живота ни?

От най-ранно детство всъщност целокупните усилия на заобикалящите ни “авторитети” насочват вниманието ни външния свят – към света на следствията. И започва нашата лудешка въртележка, от която сякаш няма измъкване и все оставаме с усещането, че нещо не е както трябва…

Задавате ли си въпроса “Защо” е устроена така образователната, социалната, икономическата и прочие системи? Защо още от детинство се опитват да подтиснат истински важните неща, а да насочат вниманието ни към неща, които далеч не работят за нашето щастие, благоденствие, здраве и изобилие? Светът на следствията безспорно е шарен и забавен, но далеч по-интересен, вълнуващ и важен за овладяване е вътрешния свят.

Преди много години, далеч преди да излязат на бял свят книгите на Естер и Джери Хикс, “Тайната“, Метатайната” и всички подобни книги, въртящи се около Закона на привличането, Чарлз Хаанъл написва книга – “Универсалната система“, която разкрива тайните на успеха в живота. Съдбата на тази книга е много вълнуваща – още с излизането й се продават над 200 хил. бройки, след което обаче тези книга бива забранена. Защо? Защото Църквата много бързо си дава сметка, че тази книга е опасна – тя дава сила и могъщество в ръцете на обикновения човек. Тя води към пробуждане и разширение на съзнанието, тя дава простите и работещи ключета към вътрешния ни свят, който пък от своя страна съдържа всички кодове за привежданто в изправност и пускането на ракетата наречена “Могъщо, осъзнато човешко същество, сътворяващо собствената си реалност”.

Църквата, правителството, политиката, икономиката, здравната система, образованието, медиите – всички тези пипалца на един и същ октопод всъщност целят точно обратното – да приспят човека, да му внушат колко е малък, жалък, зависим, безсилен, отделна изолирана частичка, която има нужда някой да я управлява, да го направят лесно управляем, заменим. Би било наистина опасно за този октопод, ако малкото човече изведнъж се пробуди и осъзнае собственото си величие, звездния си произход, мноизмерната си същност, връзката си с необятния вселенски разум и единното съзнание, единния организъм, който го свързва с всичко живо и силата на мисълта, с която има възможност да сътворява всичко, което пожелае в живота си.

Да, това са неща, които вече не са чак такава тайна, бента се пропука и има шанс пробуждането да е мащабно и невиждано до сега! Все още има хора обаче, които отказват да приемат факта, че вътрешният свят изгражда външния. Все още твърде много хора отдават доброволно силата си, оставят се да бъдат водени и манипулирани – работят цяла година работа, която не харесват, послушно си плащат данъците, осигуровките, гледат новините редовно и стават още по-послушни (даже заспиват слушайки новини, отваряйки широка, чиста пътека за всички отровни убеждения, които моделират мисленето и поведението), оплакват се взаимно от бедите, недоимъка и лошия живот, хранят се с храните, които рекламите им внушават, а после още по-послушно тичат да се лекуват от болести, причинени именно от тези храни, при лекари, чрез медикаменти, също така масово пробутвани чрез рекламите. И като дойде лято, събират кой каквото може и отиват да “живеят” на морето. Където  биват манипулирани по още по-долнопробен начин, гърмяща музика, алкохол, лесен секс, наркотици  до зори (това последното е особено актуално за младежите). Ура! Живот! Втора и трета чакра в лудешки танц се закачват на обидно елементарни кукички и хората дори не се усещат в каква порочна въртележка се вкарват отново. Масово смъкване на вибрациите до най-ниските й възможни честоти. Слава Богу, че има вече и много пробудени, проглеждащи, осъзнаващи се хора. Виждам ги как буквално надигат глава, разтъркват очи и попаднали за пореден път в сценка от матрицата, си казват “Не, благодаря. Това вече не е за мен.”

Но трябва ли човек да живее десетки години в тъмнина и невежество, да бъде воден за носа и да пилее енергията си в света на следствията, и (евентуално) като навърти около 30 годинки, нещо в него да се преобърне, да осъзнае природата на нещата, да започне пътешествие към себе си, и едва тогава да осъзнае колко невярно и порочно е всичко, на което са го учили до сега.. едва сега да поеме кормилото на живота си? Евентуално.

Мечтая си за момента, в този осъзнат живот, в това прекрасно благословено тяло, в който още в училище ще се изучават истинския произход на човешките същества, вътрешния свят,мислите, емоциите, начините по които да творят децата ни по най-добрия начин, свобода, духовна гимнастика, управляване на енергия, равенство, приемане, любов. Работата със светлина ще бъде сериозно изучавана наука, а не нещо абстрактно и неразбираемо.

И това ново образование би било прекрасно да бъдат заложени ей такива елементарни и жизнено важни принципи:

– Вътрешният свят е причината, а външния – следствието. За да променим следствието, трябва да променим пичината!
– Растежът винаги идва отвътре. Грешката на човешкото същество през всички изминали години е била, че е търсел силата извън себе си.
– Всичко в тази жива Вселена е изградено от една и съща жива субстанция. Нашата мисъл е силата, която създава форма, матрица от тази субстанция, а емоциите ни й вдъхват живот.
– Всеки един от нас може да бъде това, което иска да бъде.
– Принципът на конкуриране е непознат във Вселената. В нея всичко е в изобилие, никъде нищо не се пести. Изобилие има за всички.
– Колкото повече даваме, толкова повече получаваме.
– Законът за привличането не ни носи нещата, за които жадуваме. Той ни носи само това, което вече Е вътре в нас, всичко, което сме създали с мисълта си, съзнателно, или несъзнателно.
– Този закон работи независимо от това дали сме създали положителни, или отрицателни мисъл-форми. Затова трябва да се отнасяме много внимателно към тях и да поддържаме изрядна хигиена. Така както поддържаме тялото си чисто, от вътре и отвън, така трябва редовно да проверяваме какви мисли са се загнездили в потайни кътчета на съзнанието ни. Ако някоя мисъл и убеждение не води до положителен резултат, просто няма място в нашия вътрешен свят.
– За да сме в съзвучие с Вселената и животворящата субстанция, трябва да пребиваваме във вътрешно спокойствие и хармония.
– Хората в тълпата винаги следват, а не водят! Бъдете уверени в себе си и не се страхувайте да бъдете различни!
– Силата на мисълта е могъща, съзидателна, но тя трябва да бъде концентрирана, постоянна. И е нужно практикуване,. упражнения. Така както физическото тяло заяква с упражнения, така е нужен и мисловен (духовен) фитнес. Мисълта е функция на съзнанието. Утвърждаването на мисловни модели и убеждения е работа на подсъзнанието. Което от своя страна е пряката връзка с Вселенския разум – всичко, което Е, животворящата субстанция.
– Трябва да промените изцяло нагласата си към света, най-вече вашия вътрешен свят. Не може да поддържате негативни, слаби, несигурни, страхливи мисли през повечето време, а 10 минутки правилно мислене на ден да променят живота ви.
– Намерението управлява вниманието. А енергията следва вниманието. Как значи управляваме енергията? С намерение!

Дали мечтата ми ще се сбъдне? Аз съм настроена много оптимистично. Рано или късно това ще се случи. Дори да се съпротивляваме и да отказваме да приемем нещата, динамично променящият се свят ще го изиска от нас. Бог, Източникът, Творецът, Духът – както искате го наречете, се е погрижил това да се случва по най-добрият и гениален (както винаги) начин. Промяната тръгва от вътре навън. Децата ни са тези, които ще променят системата. Ако можем да устоим на всякакви външни опити за промяна, то как бихме устояли на децата си?

А докато тази промяна израстне, пусне корени и затвърди една нова матрица, и ние можем да бъдем двигатели на новото. Нека първо променим себе си, собствения си живот, и с най-добрият инструмент  – личния пример да внесем промяна в обкръжаващата ни среда. Нека говорим с децата си за тези неща, нека насърчаваме Твореца във всяко едно от тях. Дори с разума си да показват, че не разбират тези теми, то на вътрешно, клетъчно ниво информацията силно резонира в тях и отключва кодове, които носят промяна. Носят свобода, вяра, вътрешен плам. Носят мъдрост. И истинска, безусловна любов, способна да гради нови светове.

Представяте ли си едно общество от толерантни, приемащи, обичащи, хармонични, балансирани и съзнаващи светлинната си мощ и единение индивиди? Тогава предвиждам такъв живот, че само си викам “Да бъде”!

Нека новият учебен сезон започне, но този път по различен начин!

Готови ли сте да започнете с духовната гимнастика и да я пренесете вкъщи, при децата си, близките, приятелите? От септември месец започваме една нова инициатива, ежеседмични срещи в център Синай. Светлинната Школа отваря врати. Занимания ще има  с мен – Мартина Иванова,  и с Анастасия Гешева. И всички са добре дошли. Подробности за отделните теми ще намирате редовно на страниците на Свой Избор. Започнахме на 11 септември с една много интересна тема – Как да бъдем господари на собствения си живот. Продължението на темата и разкриване на тайните на Тайната и реалното приложение на закона на привличането ще бъде на 19 септември с Мартина Иванова.

Винаги е зависело и винаги ще зависи от нас. Нужно е само силно желание, вяра, щипка смелост и готовност да приемете плодовете на работата си. Нека този път вземем правилния избор.

WWW.SVOIZBOR.COM