Поръчка за избрани

3
Добави коментар
boleyn
boleyn

Илюстрация

Увеличаване

Смаляванеа>

Най-голямата PR поръчка, за която без много смисъл държавата се готви да изхарчи 10 млн. лв., се оказа и непрозрачна. В понеделник вечер изтече законовият срок, в който фирмите – кандидати да популяризират прехода от аналогово към цифрово излъчване, можеха да подадат документите си в конкурса, обявен от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

До края на работния ден министерството отказа да даде информация колко и кои са фирмите, които ще се борят за спечелване на поръчката. Ведомството не отговори и на въпроса колко и кои дружества и консорциуми са купили документи за обществената поръчка. Мълчанието беше обяснено с абсурден аргумент: работното време на деловодството изтича в 17.30, когато е и крайният срок за подаване на оферти, и служителите си тръгвали на секундата. Така цялото министерство било в неведение за подалите оферти, обясни Георги Андреев, директор „Връзки с обществеността“ в министерството.

Рекордно високата сума бюджетни средства ще бъде похарчена и скоростно. От въпросите на кандидатите и отговорите на министерството става ясно, че цялата медийна кампания трябва да приключи до края на януари 2013 г. Което значи максимум 3-4 месеца, при положение че поръчката не бъде обжалвана. А дотогава самата система с мултиплекси все още няма да е готова. Иначе аналоговият телевизионен сигнал трябва да спре чак през септември 2013 г.

Кой иска да стане милионер

Проверка на „Капитал Daily“ сред играчи на PR пазара установи, че сред закупилите документи са: „Пиеро 97 МА“, „Сова Харис“, APRA Porter Novelli, IntelDay Solution, „Грейн адвертайзинг“, „Маг адвъртайзинг“. Двама от тези участници със сигурност не са подали документи за участие в конкурса: APRA и „Грейн адвертайзинг“.

Слабият на пръв поглед интерес към иначе огромната поръчка идва от ограничителните условия на поръчката – до участие в конкурса се допускат кандидати с оборот за последните 3 години от над 30 млн. лв. Другото условие е 25 млн. лв. от приходите през последните три години да са само от дейност, сходна с предмета на поръчката. Това изискване важи, ако участва консорциум от компании. Високите критерии предполагат именно участие на група от компании в реализация на поръчката. Опасението на потенциални участници в конкурса обаче е, че тези изисквания се покриват от 1-2 български агенции и по този начин се нарушава конкуренцията. Такъв е и мотивът, с който „Грейн адвертайзинг“, собственост на Мартин Батков, подаде преди седмици жалба до Комисията за защита на конкуренцията. От регулатора обясниха, че още не са се произнесли по нея.

Справка в Търговския регистър показва, че един потенциален участник отговаря самостоятелно на критерия. Това е свързаната с Красимир Гергов (който е и в надзорния съвет на „БТВ медиа груп“) „Пиеро 97 МА“, която има близо 80 млн. лв. оборот за 2011 г. Рекламната и PR агенция е една от компаниите, закупили конкурсни книжа с намерение да участва в състезанието.

Източници на „Капитал Daily“, запознати с работата на транспортното министерство, потвърдиха, че една от агенциите, подала документи за участие в търга, е изпратила писмо до министър Ивайло Московски с молба срокът за подаване на документи да бъде удължен. Мотивът за това искане се основава на Закона за обществените поръчки и на факта, че месец август (когато процедурата беше обявена) за повечето европейски институции и фирми е предвиден за платен годишен отпуск, което е възпрепятствало кандидата да състави консорциума (обединението от фирми), което да изпълни мащабната кампания. Искането явно не е уважено, защото днес в министерството приемаха оферти.

Другите недостатъци Притеснението на други кандидат-участници е, че тежестта в оценяването пада основно върху техническата оферта на кандидата (60%), а 40% са предложената цена, а това означава, че има предпоставки за по-голяма субективност при избора. За участие в голяма поръчка като тази всеки кандидат ще трябва да инвестира между 15 и 20 хил. лв., за да подготви оферта, коментират играчи на пазара.

Непрозрачно, нагласено и най-вече ненужно. Това е краткото описание на най-голямата PR поръчка на държавата. В нея транспортното министерство търси агенция, която да похарчи 10 млн. лв. бюджетни средства за реклама на прехода от аналогова към цифрова телевизия.

Недъзите на процедурата са безбройни. Но най-значимият е, че няма нужда да се прави такава скъпа кампания. Медиите сами биха описвали какво ще се случи. Самото министерство си има сайт, на който експерти могат да отговарят на въпроси на потребители пресофиса на ведомството може да организира куп разяснителни пресконференции. Телевизиите също имат полза от разгласяване на инфрмацията как и къде ще могат да бъдат гледани програмите им. Търговците на телевизори и устройства едва ли ще пестят средства в надпреварата кой да вземе по-голям дял от новия гарантиран пазар. Пък и да не забравяме, че имаме и обществени медии, които държавата така или иначе финансира, и те могат да съобщават цялата нужна на гражданите информация. Всички тези аргументи обаче явно са пренебрегнати и държавата е решила да прави рекламна кампания.

Самата организация на състезанието също е с пробойни. Първо, допускат се само мега големи компании, което свива конкуренцията и навява мисли за предопределен победител. Второ, поръчката се организира в пика на лятото, когато подготовката за участие е трудна заради сезона на отпуските. Трето, изборът на победител ще става по субективни технически критерии, а не по цена. Четвърто, все още тече проверка на Комисията за защита на конкуренцията дали процедурата не е опорочена, но все още решението не е излязло. Пето, спечелилият трябва да е доста бърз, защото ще има време само до края на януари да изрекламира цифровия преход. И последно, но не маловажно – с бюджетни средства ще се популяризира частен монопол (на собственика на мултиплексите), който дори не е готов и ще предложи услугите си чак следващата есен.

Заради всички тези проблеми около процедурата на пазара и сред останалите играчи се коментира, че вероятно и този конкурс е с предварително известен победител. И без да е наистина нужна такава мащабна кампания. Сумата от 10 млн. лв. е огромна предвид факта, че има обществени медии и PR отдели на ведомства, които могат да работят по информационната кампания за цифровия преход. А и България няма много с какво да се похвали в дигиталния си преход – срещу страната ни има наказателна процедура в ЕК за начина, по който се осъществява той. Чрез кампанията се прави и реклама на частен монопол – мултиплексите, чрез които ще стане цифровизацията, се управляват от две компании, свързани с мажоритарния собственик на Корпоративна банка Цветан Василев.