Сигурност на профила във Фейсбук

30
Добави коментар
vestitel
vestitel

Сигурността е един от основните компоненти на спокойствието и в социалните мрежи

Отдавна Фейсбук не е просто социална мрежа, не е единствено място, през което преминаваме рядко. Това е цял свят, виртуален свят, в който много хора, ежедневно и ежечасово, споделят своя живот, споделят себе си, нерядко до най-малката подробност, до важния дребен детайл.

Това не би било никак обезпокоително ако живеехме в един идеален свят. Но, за съжалениe, светът не е идеален и винаги се намира някой недоброжелател, който би пожелал да се възползва от личните ни данни с цел злоупотреба.

В поредица от материали ви запознаваме с начините да сърфирате по-безопасно в интернет, да защитите по-добре личните си данни, виртуалната си поща, живота си. Днес ще ви разкажем за настройката на профилната сигурност във Фейсбук. Ще ви покажем няколко дребни „трика“, които могат да повишат значително нивото на сигурност и да ви вдъхнат повече спокойствие.

За да настроите сигурността на своя фейсбук профил, първото, което трябва да направите е да отидете на избор Начало (снимка 1), който се намира в горния десен ъгъл на вашия екран, когато сте в социалната мрежа. Естествено, излишно е да споменаваме, че преди това трябва да сте влезли със своите потребителско име и парола.

И така, следващите стъпки са: – от падащото меню избирате опция Настройки на профила(отново Снимка 1) – след като ви се отворят настройките на профила, ще видите, че първата възможност е да настроите общите данни на вашия профил и непосредствено след него се намира опцията сигурност. Кликате на нея и ще ви се отвори списък с настройките на сигурността(снимка 2), които можете самите вие да управлявате и задавате.

Настройки на сигурността

В тази секция на управление на вашия Фейсбук профил, има на разположение следните възможности: Таен въпрос – Настройването и избор на таен въпрос и отговор са с цел верифициране на самоличността ви като собственик на вашия профил във Facebook, ако се наложи да пишете на собствениците на социалната мрежа за помощ. Тук уловката е, че понякога се случва така да въведем таен въпрос и отговор и…след това да ги забравим. Защитено Разглеждане – дава възможност да включите разглеждане на Facebook със защитена връзка (https), когато това е възможно. Известия при влизане – Прави възможно известяването по електронна поща или чрез текстово съобщение известяваме в случай на достъп до вашия акаунт от компютър или от мобилно устройство, които преди това не сте използвали. Имате възможност сами да изберете начина на известяване (снимка 3) Одобряване при влизане – Активирайки този избор, вие изисквате въвеждане на таен код всеки път, когато неразпознато устройство се опитва да получи достъп до вашия профил. Пароли на приложения – тази опция ще разгледаме по-подробно в друг материал,но накратко казано – тя дава възможност да задавате пароли и да ги използвате за достъп до някои приложения, вместо паролата на профила си. Това е своеобразна защита за тези приложения, които нямат код за сигурност. Познати приложения  Действащи сесии – Дава възможност аналитично да разгледате всички фейсбук сесии от своя профил на това устройство, както и местата, от които са активирани. Ако забележите някакви непознати устройства или местоположения, натиснете „Край на дейността“, за да прекратите сесията. Понастоящем списъкът не включва сесиите на мобилния сайт на Facebook (m.facebook.com).

Това е начинът да настроите сигурността на вашия профил. Добре помислете как и какво да изберете, за да направите сърфирането си по-спокойно. А ние обещаваме да ви информираме за всички малки хитринки и трикове, които научаваме.

Не се притеснявайте да задавате своите въпроси!