Вълчо Камарашев прекара лятото вкъщи заради операция на стъпалото

3
Добави коментар
sapmor
sapmor

Лятната театрална ваканция отмина неусетно за ветерана на армейския театър Вълчо Камарашев. Големият актьор я прекара “под домашен арест” заради операция на стъпалото. Интервенцията е минала успешно и Камарашев се включва отново в активния сценичен живот като изпълнител на 2 централни роли в нови постановки. Човек на “ШОУ” разговаря по телефона с именития жрец на Мелпомена, за да го поздрави с ЧРД-то и да разбере от “първа инстанция” каква беше тази история с “инсулта” му преди няколко месеца.
По думите на бай Вълчо, както го наричат в гилдията, става въпрос за изтичане на невярна информация от лекуващите го медици. Те подвели жадните за сензации репортери, които тиражирали новината, че е получил инсулт. “Пълни глупости. Бяхме на турне в Казанлък и ме събори някакъв вирус с висока температура. Приеха ме за няколко дни в болницата и се оправих. Лекари са съобщили невярна диагноза на репортерите. После прочетох заглавията, че съм получил инсулт, и се хванах за главата.

Отначало обмислях да съдя вестника,

после се отказах. Слава Богу, че дъщеря ми, която живее в чужбина, е прочела българските вестници със закъснение. Иначе щеше да се притесни много”, коментира нелепата случка Камарашев. В момента той се чувства в превъзходна форма, като се изключат болките в кръста, краката и коленете – особено при влажно време. Случва му се да вдигне и захарта, затова избягва сладкишите. Иначе не е човек, който обръща внимание на болежките и се залежава по най-дребния повод. Често му се е случвало да играе с температура над 39 градуса. Веднъж, докато се снима в “Служебно положение ординарец” на по-младия си съгражданин Киран Коларов, пада от файтон, но пак не отива на лекар – само се отръскал и тръгнал наново, все едно, че нищо не е било. Иначе няма нищо против съсловието на “белите престилки”. Неговият покоен тъст – проф. Райко Райнов, бил шеф на клиника в Медицинска академия. Тъщата му пък била зъболекар, а братът на жена му – хирург. Въпреки натрупания опит от дългогодишното близко общуване с тях, никога не е изиграл роля на лекар. Съдба.
71-годишният култов актьор признава още, че случайно се хванал на “рекламното хоро” – тоест, обадили му се и той се съгласил. “Нали знаете, че повечето актьори, на каквато и възраст да сме, сме като младите моми – стоим до телефона и чакаме някой да ни потърси”, пошегува се той. На питането има ли нещо вярно в слуха, че заедно с партньора си Максим Генчев са били заплашвани с физическа разправа от голяма наша фирма след отказа си да рекламират продуктите й, бай Вълчо отговори дипломатично, че са имали “известни проблеми”, но никой не ги е заплашвал.
“Можем да разговаряме за всичко, само не и за политика”, предупреди още в началото бившият кадър на Сълзата. Зрителите идвали да гледат любимите си актьори, а не лица, обвързани с една или друга политическа сила. За сметка на това с кеф върна лентата назад, за да осветли събития с близо половинвековна давност – като разгонването на прочутата “група на четиримата” в състав Леон Даниел, Методи Андонов, Юлия Огнянова и Вили Цанков, от Бургаския театър.
“Първата година от артистичната ми кариера бе в Бургаския театър. Вили Цанков покани на работа там 6 души от току-що завършилите ВИТИЗ. Сред тях бях и аз. В средата на театралния сезон Леон Даниел направи една постановка – “Сизиф и смъртта”, която не бе харесана от когото трябва. В края на сезона Вили Цанков и Леон Даниел си подадоха оставките. 25 артисти, включително и аз, също хвърлихме оставките си. Обаче младоците трябваше да останем – тригодишното разпределение бе задължително. После работих в Пернишкия театър, но го закриха временно. Имаше и неприятна случка, свързана с постановката “1000 метра над морето” на Петър Маринков. “Отгоре” я спряха по политически причини. И уволниха директора Стойчо Мазгалов, когото много уважавах. Сега често си мисля, че в наше време цензурата на парите стана по-страшна от политическата цензура преди 2-3 десетилетия”, доверява бай Вълчо.
Днес той е подмладен и втален, като обичайните за него 125 кила са се стопили… е, не точно от само себе си, но с преминаване към значително “олекотен” хранителен режим. А преди време е имал такъв апетит, че е омитал още на закуска 5 кюфтета!
“Бях по-едър, по-дебел и затова не ми се удаваха ролите на любовници.

Наричаха ме Вълко Кюфтето, понеже преди 20-30 години веднага щом се появех в барчето на “Сълза и смях”, управителката обявяваше “5 кюфтета и 1 кафе за закуска на Вълчо!” Днес килограмите ми са под 100, пък и отдавна не закусвам с 5 кюфтета, а само с едно кафе и една филийка хляб”, разказва с характерния си хумор роденият във Видин, но отраснал в Бургас актьор.

Емил Груев

ДОСИЕ
– Вълчо Камарашев идва на бял свят във Видин по случайно стечение на обстоятелствата – баща му е бил капитан на кораб и майка му, учителка по професия, е пътувала с него. Живял е в крайдунавския град само 10-дни. Цялото му детство и юношество минават в Бургас, затова ветеранът на Армията се смята за бургазлия. След рекламния клип обаче много хора помислили, че е родом от Павликени. На младини тренира усилено волейбол, освен това плува като риба – нали е “момче бургазлийче”. Днес обаче релаксира само с разходки и срещи с приятели, които му помагат да пребори стреса и проблемите с “добри съвети”. Опитва се да остави цигарите, правил го е на няколко пъти, обаче отново е пропушвал.

– Камарашев споделя, че е самороден талант. Никой от родата му няма афинитет към сцената. От 8-ми клас започва да се изявява в драмсъстава на бургаското училище “Любен Каравелов”. Още като ученик в гимназията играе в миманса на местния театър. За ВИТИЗ го подготвят известната актриса Милка Туйкова и съпругът Иван Хаджирачев. Влиза още от първия път. Любимият му режисьор е Леон Даниел. Той го научил да не дели ролите на отрицателни и положителни, тъй като в човека доброто и злото вървят ръка за ръка. Съжалява най-много, че не е успял да изиграе Фалстаф заради внезапната смърт на режисьора Любен Гройс.

– Бившият кадър на “Сълза и смях” има дъщеря Мина, която се родила точно когато играел Драгоданоглу в пиесата на Яворов “В полите на Витоша”. Било съвпадение, просто съпругата му отдавна си била заплюла това име. Мина е завършила висшето си образование в САЩ, работи в концерна OMD, майка е на 3-годишния Нико, а съпругът й Джейсън е американец.

– Една от култовите роли на Вълчо Камарашев е в комедията “Таралежите се раждат без бодли”. Там изпълнява ролята на лошия чичко Ташев, който гони хлапетата от детската площадка, където паркира колата си, и им вика: “Лайна, лайна!” Една сутрин обаче видял, че на покрива на собствената му вехта лада-комби с пирон е надраскано “лайно”. Почерпил с боза съседските деца и им обяснил, че това, което играе, е само образ, и че той няма нищо общо със злодея Ташев. Малчуганите схванали разликата и оттогава посрещали с радостни възгласи актьора.