Николов: Нищо не може да върне Пейо, но искам истината за случилото се

6
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

„Изказвам дълбоките си съболезнования на семейството и близките на загиналия 26-годишен Пейо Янчев. Когато настъпи необратимото, мнозина казват, че думите са излишни. Но като кмет и най-вече като човек, се чувствам отговорен и длъжен да заявя без опит за обвинения или оправдания следното: 

Всички документи са на разположение на разследващите органи. Аз искам възможно най- бързо оповестяване на резултатите, независимо какви и за кого ще бъдат последствията. При вина, всеки положил подписа си, ще носи своята отговорност. Ако има злощастно стечение на обстоятелства – за всеки от нас ще остане тягостният въпрос дали по някакъв начин е могъл да предвиди случилото се.   Това е искрената ми човешка реакция, независимо как ще бъде изтълкувана и използвана.  

През септември 2010 г. Община Бургас предприе действия по благоустройството на занемареното пространство до бившата III- та поликлиника. Беше обявена процедура на инженеринг за реконструкция на цялостното пространство и ситуиране на временен открит паркинг. В изготвения проект са описани 173 дървета на територията на паркинга от над 10 декоративни вида. Изготвена е фитосанитарна експертиза и въпросното дърво под № 130 – от вида конски кестен, е описано като във „видимо добро състояние“. На 9 ноември 2011 г. с моя заповед съм назначил комисия от 13 специалисти, които да направят обследване на зелената растителност в паркинга. 

В комисията съм определил да влязат: Светлана Танева – началник отдел „Озеленяване“, Мая Богомила – главен експерт „Озеленяване“, арх. Гергана Начева – главен експерт АСЕ – ТД „Приморие“, инж. Васил Василев – главен експерт геодезичен контрол, Маргарита Станева – главен специалист в ТД „Приморие“, доц. Д-р Здравко Сталев – експерт от опитна станция по дъбови гори и общински съветник в комисията по екология, Георги Минков- общински съветник, Таня Манолова- представител на РИОСВ Бургас, Юри Ковачев – главен проектант на обекта, Пламен Матеев – проектант – ландшафтен архитект, инж. Станимир Божанов – Районна дирекция по горите – Бургас, инж. Жечо Жечев – лицензиран лесовъд, Маринета Николова – нач. отдел „Опазване на околната среда“ /отсъствала е при проверката/.

Членовете на комисията са констатирали следното: описани са 173 дървета и един храст. 67 от тях са констатирани като опасни. Останалите, между които и въпросното дърво, са описани като във видимо добро състояние и са определени за запазване, като е направено предписание за резитба на клоните. Решението на комисията е било оповестено.

На 17 декември 2011 г. е било проведено обществено обсъждане на констатациите на комисията. Поискано е било отделно становище от РИОСВ за проекта и той е бил потвърден от тях.   Издадено е било разрешение за отсичане, което е било оповестено.   По същото време в община Бургас са били регистрирани жалби на живущи на ул. „Гурко“ срещу отсичането на дървета там. Направената справка показва, че жалбите и заведените дела срещу Община Бургас за отсичане на дървета надвишават значително подадените сигнали за опасни дървета.  

Никога не съм поставял знак равенство между човешкия живот и отсичането на едно дърво. И ако имаше дори най-малък симптом за въпросното дърво или други подобни дървета, решението щеше да е бързо и ясно. Във фаталния ден и час по официални данни на ХМО Бургас, вятърът е бил със скорост 144 км/час, което се квалифицира като ураганен. Наблюдавало се е атмосферното влияние шквал, характеризиращо се с много голяма промяна на скоростта на вятъра.  

Същият ден в община Бургас са подадени други 7 сигнала за паднали клони и опасни дървета, на които е реагирано. В Бургас има 50 000 дървета. 20 000 от тях са в централна градска част. Дори всяко едно от тях, да бъде оградено и да има персонален отговорник, никой не може да гарантира, че при следваща природна стихия няма да се случи инцидент. Никой.  

Община Бургас ще окаже пълно съдействие на разследващите органи за изясняване и по-бързо оповестяване на трагичния инцидент. Знам, че това няма да върне живота на младия човек, но е важно фактите да излязат наяве. Още веднъж поднасям дълбоки съболезнования на близките на загиналия младеж”.  

Димитър Николов